« Hi-tech
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
OPREZ

Sigurnosna rupetina u Androidu

Istraživači koji se bave testiranjem operativnih sustava pronašli su sigurnosni propust koji može ugroziti 95 posto telefona koji koriste Android operativni sustav

Android ima golemu rupetinu
Android ima golemu rupetinu (Arhiva)
Više o

Android

,

sigurnosni propust

Smartphonei koji koriste Android sustave od verzije 2.2 do 5.1 mogu biti ugroženi od strane hakera, priopćila je tvrtka Zimperium koja se bavi zaštitom IT sustava.

Mana koju hakeri mogu iskoristiti nalazi se u media library (dijelu sustava koji se bavi obradom medijskih datoteka), a zove se Stagefright. Iz tvrtke Zimperium kažu kako su pronašli više ranjivih točaka u tom sustavu, a sve propuste namjeravaju objaviti na konferenciji hakera Def Con koja će se održati u kolovozu.

Koristeći telefonski broj osobe hakeri mogu poslati medijsku datoteku putem MMS usluge. Na taj način ulaze u sustav telefona, a da vlasnik telefona za to nikada ne mora niti saznati. Nakon toga hakeri mogu osloboditi 'trojanca' u sustav te nakon toga izbrisati sve dokaze da je telefon hakiran. Kada trojanac obavi posao hakeri mogu upravljati funkcijama telefona, upravljati njime na daljinu, krasti datoteke, čitati e-mailove i ukrasti podatke vlasnika telefona.

''Ovo su vrlo opasni sigurnosni propusti jer nije potrebno da žrtva svjesno ili nesvjesno učini neki korak koji bi aktivirao djelovanje 'trojanca'. Ovdje se sve može dogoditi dok spavate, a do trenutka kada se probudite hakeri će već pobrisati svaki dokaz o provaljivanju u vaš sustav''

27.07.2015. 16:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh