« Život
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
JEEE :)

Shopping nas ipak čini sretnijima

Pokazalo se da je donošenje odluka tijekom kupovine, preciznije, odabir točno onog predmeta koji su željeli pomoglo ublažiti tugu

Važno je donijeti odluku :)
Važno je donijeti odluku :) (FreeDigitalPhotos)
Više o

sreća

,

kupovina

,

shopping

,

tuga

,

osjećaj kontrole

,

ublažavanje tuge

Čini li nas kupovina sretnima ili nesretnima, pitanje je kojim se bave mnoga istraživanja, a rezultati su otprilike pola-pola. Ne tvrdimo da će baš ovo istraživanje donijeti prevagu u korist sreće, no nije nemoguće.

Ekipa sa Sveučilišta Michigan napravila je istraživanje Pogodnosti kupovanja: odlučivanje pri kupnji smanjuje osjećaj tuge, i to na način da su proveli tri eksperimenta uz pretpostavku da je tuga zapravo povezana s osjećajem gubitka kontrole nad životom i fatalističkim pogledom na svijet.

Dvije skupine ispitanika krenulo je u shopping, jedni su stvarno ili virtualno kupovali, dok su drugi trebali samo razgledavati. 

Pokazalo se da je donošenje odluka tijekom kupovine, preciznije, odabir točno onog predmeta koji su željeli pomoglo ublažiti tugu, i to bez obzira jesu li ispitanici kupili stvarni ili tek virtualni proizvod. 

Znanstvenici tvrde da su na taj način ispitanici vratili osjećaj kontrole nad svojim životom, pa se tuga posljedično smanjila. 

Gotovo 80 posto osoba koje su kupovale osjetile su da imaju više kontrole nad životom, za razliku od tek dva posto onih koji su razgledavali.

Što reći? Uzmite makar 100 kuna i kupite nešto što možete s tim novcem, pažljivo odaberite i donesite odluku, život će vam biti sretniji ...

29.01.2014. 20:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh