« Knjiga
objavljeno prije 4 godine
NAJAVE

SFera preporučuje: hrvatski SF online

Trenutno su na njihovoj internetskoj stranici objavljena 2 romana no tijekom ovog i sljedećeg tjedna lista će biti nadopunjena

SF online
SF online (Arhiva)
Više o

SFera

,

SF

Društvo SFera se pridružilo akciji dostupnosti kulturnih sadržaja u vrijeme izolacije te će, u suradnji s autorima, objaviti besplatne e-knjige SF tematike!

Trenutno su na njihovoj internetskoj stranici objavljena 2 romana no tijekom ovog i sljedećeg tjedna lista će biti nadopunjena.

Prvo je Cabrón, zbirka priča Irene Rašete objavljena u izdanju SFere 2010. godine. Irena je dugogodišnja fantastična autorica i urednica iza koje stoji nekoliko uređenih zbirki, što tematskih, što redovnih sferakonskih, od kojih posebno treba spomenuti Bludućnost i Blog.SF. Objavljivala je priče na velikom broju mjesta, a bila je poznata i kao urednica domaćeg SF portala i magazina NOSF.

Cabrón je svojevrsna posveta hispanoameričkoj književnosti s temama koje se protežu od ljubavnih, preko egzistencijalističkih pa sve do virtualne stvarnosti. Nakon profesionalnog vrludanja područjem velike ljubavi - španjolskog jezika - Irena se skrasila sa svojom drugom ljubavi tako da danas (ili bar jednog dana kad prođe karantena) u specijaliziranom kafiću "Kavantura" možete isprobati i nabaviti vrste kave kakve biste malo teže našli u bližoj okolici.

Zbirka Cabrón ima i stranicu na Goodreadsima, a PDF možete preuzeti ovdje.

Drugi današnji entry je tematski i stilski dijametralno suprotan prvom. Riječ je o drugom romanu Dalibora Perkovića, Rakova djeca, koji je prvi put ugledao svjetlo dana 2015. godine u izdanju Hangara 7. Riječ je o neuobičajenoj kombinaciji space-opere i politike čiji su junaci smješteni u svemir čijim jednim dijelom vlada agresivni anarho-komunizam, a drugim feudalne zajednice; naravno, sukob cijelo vrijeme visi u zraku, a od likova koji se pokušavaju održati u bujici nitko neće izaći netaknut.

Perković iza sebe ima nekoliko priča, kao i roman Sva krv čovječanstva za kojeg je 2006. godine dobio nagradu SFERA. Neko vrijeme je kratio vrijeme obrazovnim aktivizmom da bi se na kraju skrasio kao profesor fizike, a žanrovskim poznavateljima bit će još poznat i kao urednik sferakonskog Biltena.

I ovaj roman se nalazi na stranici Goodreads, a PDF možete preuzeti ovdje.

14.04.2020. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh