« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
EHHH...

Sezona alergija bit će sve duža

Prema studiji, do 30% svjetske populacije pati od respiratornih problema uzrokovanih peludom

Počela sezona...
Počela sezona... (Arhiva)
Više o

alergije

,

proljetne alergije

,

sezona alergija

Sezona alergija je počela, a uz to imamo i loše vijesti za alergičare - sezonski napadaji kihanja ili šmrcanja povezani s alergijama mogli bi trajati sve dulje. Nedavna studija objavljena u časopisu Nature Communications sugerira da će klimatske promjene produljiti sezonu alergija.

Dvije istraživačice sa sveučilišta Michigan proučile su klimatske podatke i podatke o koncentracijama peludi i otkrile da će emisije peludi kasnije ovog stoljeća vjerojatno početi 10-40 dana ranije nego inače početkom proljeća i završiti do 19 dana kasnije u jesen.

Prema studiji, do 30% svjetske populacije pati od respiratornih problema uzrokovanih peludom. Autorice studije, profesorica Allison Steiner i studentica Yingxiao Zhang, napisale su: "Radi se o svjetskom zdravstvenom problemu koji rezultira ekonomskim gubicima zbog medicinskih troškova, izostanaka s posla i iz škole, kao i rane smrti. "

Temperature određuju datum početka, datum vrhunca emisije peludi i datum završetka oprašivanja. Znanstvenici su proučavali podatke o emisijama peludi kroz zadnjih 30-ak godina i utvrdili da sezone peludi već započinju 20-ak dana ranije i da traju 8 dana dulje nego prije 30 godina. Ukupne emisije peludi porasle su za 46%, a biljke su proizvele 42% više peludi tijekom vrhunaca emisija peludi.

"Klimatske promjene odigrale su važnu ulogu u posljednjih nekoliko godina", rekao je dr. John James, specijalist za alergije i imunologiju, tijekom intervjua za FOX Weather. "Vidimo da klimatske promjene mogu utjecati na sezone alergija u smislu izazivanja dužih sezona, više peludi i možda još snažnijeg utjecaja peludi u zraku."

Ljudi koji pate od sezonskih alergija mogu razmotriti ispiranje nosa fiziološkom otopinom, antihistaminike ili imunoterapiju protiv alergena kako bi olakšali svoje simptome.

23.03.2022. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    23.03.2022. 21:04
    Nemam problema srecom s alerhijom Ulje crnog kima pomaže.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh