« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ANALIZA STANJA

Sever: 2010. će biti katastrofalna

POGLEDAJTE VIDEO: Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata tekuću godinu opisuje kao iznimno tešku; hrvatski radnik je na rubu propasti

(Milivoj Keber/ CROPIX / Infopunkt)
Više o

Vlada

,

štednja

,

Krešimir Sever

,

Nezavisni hrvatski sindikati

,

krizni porez

Vladine mjere za gospodarski oporavak i razvitak su dobre, ali nedovoljne jer zanemaruju rješavanje problema međusobnih dospjelih nepodmirenih potraživanja u gospodarstvu, ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever.

Međusobna nepodmirena potraživanja, koja su na kraju studenog prošle godine dosegnula 25,7 milijardi kuna, prijete stvaranjem vojske novonezaposlenih, rekao je Sever. Zbog neplaćanja, po njegovoj ocjeni, u opasnosti je 70 tisuća radnih mjesta.

NHS, kako je rekao, predlaže usmjeravanje dijela sredstava predviđenih Vladinim mjerama za pomoć gospodarstvu u plaćanje nepodmirenih obveza.

NHS ostaje i kod svog ranijeg prijedloga o obveznoj multilateralnoj kompenzaciji kojom bi se podmirio dio dospjelih obveza, kaže Sever dodavši da pritom treba poći od velikih tvrtki u državnom vlasništvu.

Uz zahtjev za ukidanjem kriznog poreza, Sever je podsjetio i na prijedloge NHS-a o oslobađanju od plaćanja poreza i doprinosa do iznosa od 420 kuna, za poslodavce koji uplaćuju svojim zaposlenicima u dobrovoljne mirovinske fondove, neoporezivanje poslodavačkih uplata za dopunsko zdravstveno osiguranje radnicima te naknada za topli obrok do iznosa od 700 kuna, kao i za osnivanje Hrvatske jamstvene agencije za stambene kredite.

Pohvalivši Vladine uspjehe u suzbijanju korupcije, predsjednik NHS-a ocijenio je da se Vlada ne bi smjela zadovoljiti samo otkrivanjem afera, jer, kako je rekao lopovi neće imati što krasti, ako gospodarstvo vrlo skoro ne krene nabolje.

Sever je na konferenciji za novinare predstavio i sindikalnu košaricu NHS-a za siječanj, prema kojoj su minimalni troškovi života četveročlane obitelji iznosili prosječno 6.611,60 kuna, što je za 0,13 posto više nego u prosincu.

Prosječna neto plaća za studeni, isplaćena u prosincu koja je prema DZS-u iznosila 5.385 kuna, pokrivala je 81,45 posto prosječne košarice, što je 1,5 posto više nego prethodnog mjeseca. Porast pokrivenosti u NHS-u tumače utjecajem povećanih isplata, zbog božićnica i drugih prigodnih primitaka uz plaću za studeni.

Sever 2010. godinu opisuje kao iznimno tešku. Ako se ovako nastavi, položaj hrvatskog radnika biti će na rubu katastrofe. (hina/metro-portal)

09.02.2010. 13:34:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh