« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NIŠTA OD TOGA

Oporba: Dopisno glasovanje je neprovedivo

POGLEDAJTE VIDEO: Vesna Pusić izjavila je da su ostala otvorena pitanja: referendum uoči ulaska u EU i glasovanje dijaspore

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Zoran Milanović

,

HNS

,

SDP

,

Vesna Pusić

,

dijaspora

,

glasovanje

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je u izjavi za novinare izrazio nezadovoljstvo prijedlogom HDZ-a da se glasovanje hrvatskih državljana koji ne žive i nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, omogući dopisnim putem.

"To držimo neprovedivim i definitivno nekoliko koraka unatrag od postojećeg rješenja kojeg držimo lošim", rekao je Milanović ispred središnjice SDP-a nakon sastanka predstavnika vlasti i oporbe u Banskim dvorima oko prijedloga promjena Ustava.

Naglasio je kako je njihov inicijalni prijedlog da se glasuje na teritoriju Republike Hrvatske, a kao teritorij definiraju sjedišta hrvatskih diplomatskih i konzularnih predstavništava. Dodao je da su iznijeli i niz prijedloga udruga civilnog društva, a koje su sada u drugom planu. Podsjetio je kako su u posljednja dva tjedna bili dosta suzdržani, jer su, temeljem dogovora prije dva tjedna, omogućili HDZ-u unutarnje konzultacije.

Na upit ima li oporba zajednički stav odgovorio je kako imaju stav da strpljivo pregovaraju, jer je to "jako važno pitanje koje moramo urediti u sklopu općenito promjena hrvatskog Ustava" te je za petak najavio novi sastanak u Vladi, vezan uz promjene Ustava.

Predsjednik SDP-a rekao je kako je sada jedina sporna točka način glasovanja hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u RH.

Istaknuo je kako i dalje traju usklađivanja vezana uz pitanje referenduma i kriterija za njegov uspjeh te da su, ocijenio je, tu na tragu dobrog rješenja u hrvatskom interesu.

Na upit je li oporba jedinstvena u svojim prijedlozima, Milanović je odgovorio da su SDP, HNS i IDS stajališta kako pitanje glasovanja hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj treba urediti na drugačiji način koji je lakše nadzirati i koji je u skladu s europskom i svjetskom praksom.

"To sigurno nije u hrvatskim uvjetima dopisno glasovanje u kojem jedan može glasati za pet, a naročito u situaciji u kojoj nemamo uređene biračke popise", rekao je Milanović.

Na upit očekuje li da će ustavne promjene biti uskoro usvojene odgovorio je kako očekuje da HDZ shvati kako je postojeći manipulativni model glasovanja loš, da nije dobar za Hrvatsku te da tu treba nešto promijeniti.

Predsjednik SDP-a pozdravio je hitno uređivanje Zakon o prebivalištu i njegovu strogu primjenu, ali rekao je da sada, nakon predsjedničkih izbora, to ne bude shvaćeno kao jedna vrsta kažnjavanja Hrvata, prije svega u BiH, koji na tim izborima nisu glasovali kako je to očekivala središnjica HDZ-a. Založio se da se u Hrvatskoj, pa i zajedno s Hrvatima iz BiH, dogovore koja su to, prije svega financijska prava koja su važna Hrvatima u BiH, i koja Hrvatska može financirati. "To je politika čistih računa u interesu i Hrvatske i Hrvata u BiH", kazao je. Dodao je kako je dosadašnja politika bila - donesi zakon, nemoj ga poštivati, a onda kad ti se neko zamjeri, lupi ga po prstima. Za to nismo, rekao je Milanović.

Na pitanje je li ga Vladimir Šeks ikada ucjenjivao s dijasporom vezanom uz ulazak u EU, Milanović je to negirao. Rekao je da su u posljednja da tjedna bili suzdržani i nisu komentirali pregovaračka stajališta "svjesni da to može biti u javnosti protumačeno kao neka vrsta internog dogovora". Rekao je da ne bježe od javnosti, te da su u zadnja dva tjedna, svjesni delikatnosti tog pitanja za HDZ, bili diskretni. No, najavio je traženja pravednog i logičnog rješenja i sustav izbora koji se može nadzirati te koji čini dobro Hrvatskoj i Hrvatima koji ne žive u Hrvatskoj, prvenstveno Hrvatima u BiH.

Vesna Pusić izjavila je da je pitanje dopunskog prava glasa za manjine usuglašeno, ali ostala su dva otvorena pitanja: referendum uoči ulaska u EU i glasovanje dijaspore. Pusić je najavila nastavak sastanka u petak, u slučaju da novinari opet ne budu obaviješteni od strane Vlade.

„HDZ i Vlada povukli su svoj raniji prijedlog glasanja dijaspore temeljem međunarodnog sporazuma i sada predlažu dopisno glasanje hrvatskih državljana s prebivalištem izvan Hrvatske, no to je nama iz oporbe neprihvatljivo. Za to treba duga demokratska tradicija", rekla je Pusić nakon sastanka u Banskim dvorima. (hina/metro-portal)

09.02.2010. 14:05:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh