« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
AFERA SPICE

Šestak ostaje u pritvoru, ostala četvorica izlaze iz Remetinca

Darko Marinac, Josip Pavlović, Saša Romac i Milan Horvat puštaju se jer je ocijenjeno da više ne mogu utjecati na svjedoke iz Mađarske

Zdravko Šestak
Zdravko Šestak (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

USKOK

,

Podravka

,

Darko Marinac

,

puštanje na slobodu

,

Zdravko Šestak

,

Milan Horvat

,

Saša Romac

,

Josip Pavlović

,

afera Spice

Bivši predsjednik uprave Podravke Zdravko Šestak ostat će još mjesec dana u istražnom zatvoru iz kojega su poslijepodnevnom odlukom suca istrage puštena četvorica ostalih pritvorenika osumnjičenih u aferi Spice.

Bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Josip Pavlović i Saša Romac te vlasnik varaždinske tvrtke Fima Milan Horvat pušteni su iz pritvora jer je ocijenjeno da više ne mogu utjecati na svjedoke iz Mađarske koji do sada nisu ispitani, izjavio je Hini sudac istrage Krešimir Devčić koji na zagrebačkom Županijskom sudu vodi ovaj slučaj.

Dodao je da su osumnjičenici koji su pušteni iz pritvora morali predati putovnice te da im je određena i sudska mjera zabrane kontaktiranja sa svjedocima.

Za Šestaka, koji je jedini preostali osumnjičenik zadržan u pritvoru, sudac je, međutim, ocijenio da bi mogao utjecati na mađarske svjedoke, zbog čega je uvažen zahtjev USKOK-a da mu se pritvor produlji za još mjesec dana.

"Šestak je bio potpisnik spornih ugovora i ključna osoba u pregovorima s Mađarima", pojasnio je svoju odluku Devčić.

Marinčev odvjetnik Ante Madunić kazao je da je odluka o puštanju iz pritvora bila očekivana jer je u dosadašnjem dijelu istrage saslušano 77 svjedoka, dok nije ispitan tek manji dio s kojima većina osumnjičenih niti nije imala ikakve veze.

Madunić očekuje da će oslobođeni pritvorenici iz zagrebačkog zatvora u Remetincu biti pušteni u kasnim poslijepodnevnim satima.

Zajedno s vlasnikom splitske tvrtke SMS Srđanom Mladinićem, koji je na slobodu pušten početkom ožujka, osumnjičeni u aferi Spice terete se za udruživanje u kriminalnu skupinu koja je raznim novčanim transakcijama pokušala novcem Podravke doći do većinskog paketa dionica te koprivničke prehrambene tvrtke. Podravka je pritom navodno oštećena za više od 250 milijuna kuna.

Osim za sudjelovanje u aferi Spice, protiv Šestaka, Pavlovića i Mladinića proširena je istraga zbog novih sumnji u zlouporabe, a Šestak je dodatno osumnjičen zajedno s direktorom Podravkina sektora nabave opreme, investicija i investicijskog ulaganja Darkom Korošecom te Nevijom Prlogom, kooperantom Podravke i kumom bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca.

USKOK-ovom antikorupcijskom istragom povezanom s poslovanjem Podravke zahvaćen je i bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec kojega se sumnjiči za protuzakonito posredovanje. On se od prvog dana brani sa slobode. (hina/metro-portal)

18.03.2010. 17:03:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh