« Hi-tech
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Šest od deset članaka na Wikipediji ima neku činjeničnu grešku

Istraživanje sa Sveučilišta Penn State pokazalo je kako šezdeset posto članaka na Wikipediji sadrži neku značajnu činjeničnu grešku

Fotografija vijesti
Više o

Wikipedia

,

online enciklopedija

,

Penn State University

,

Jimmy Wales

Unatoč upozorenjima stručnjaka, ali i samih njenih osnivača da Wikipediju treba koristiti tek kao početno mjesto za dobivanje osnovnih informacija o nekoj temi ili problematici, milijuni diljem svijeta koriste ovu najveću besplatnu online enciklopediju u brojne edukativne ili poslovne svrhe.

O kakvoj se riskantnoj praksi radi najbolje svjedoči posljednje istraživanje sa Sveučilišta Penn State, koje je pokazalo kako šest od deset članaka na Wikipediji sadrži neku značajnu činjeničnu pogrešku.

Budući da je Wikipedija napravljena tako da ju (s tek rijetkim iznimkama) uređivati može svatko te da joj se točnost temelji tek na intervencijama drugih korisnika, nimalo ne čudi da gotovo 60 posto članaka u sebi ima neku grešku.

Osim toga, budući da se radi o šestoj najposjećenijoj stranici na internetu, Wikipedijom se mnogi koriste kako bi promovirali sebe ili svoj biznis te u skladu s time mijenjaju članke, što dodatno smanjuje njihovu nepristranost i točnost.

Istraživanje je inače provedeno kako bi se dobila šira slika o tome kako zaposlenici kompanija koriste Wikipediju da bi dobili informacije o svojim potencijalnim partnerima.

Kad je mijenjanje sadržaja o tvrtkama na Wikipediji u pitanju, osnivač Jimmy Wales postavio je jedno jednostavno pravilo - Ukoliko vas tvrtka čiji tekst želite promijeniti na Wikipediji na bilo koji način plaća ili ste povezani s njome, prepustite to nekom drugom i objektivnijem.

19.04.2012. 08:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh