« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DOSTA ŠALE

Seljaci prijete blokadom granica i cijele zemlje

Ako Vlada nema razumijevanja i ne može odvojiti dva sata da dođe u Slavoniju i posluša seljake, bit ćemo prisiljeni blokade proširiti do granica, izjavili su slavonski poljoprivrednici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

blokada prometa

,

blokada granice

,

Slavonija

,

prosvjed seljaci

,

Kutjevo

Predstavnici seljaka iz pet slavonskih županija odlučili su večeras u Kutjevu da neće ići na sutrašnji sastanaka u Ministarstvo poljoprivrede koje, zajedno s Vladom, pozivaju na sastanak u Slavoniju, a ako se to ne dogodi spremni su na blokadu granica i cijele zemlje.

Dvadesetak predstavnika seljaka koji su u prosvjedu odlučili su to nakon dvoipolsatnog burnog sastanka iza zatvorenih vrata.

"Mi sutra ne možemo u Zagreb. Tražimo da se sastanak održi u Slavoniji tijekom sutrašnjeg dana. Čekamo sutra do 24 sata. Nažalost, ako Vlada nema razumijevanja i ako ne može odvojiti dva slobodna sata da dođe ovdje u Slavoniju i posluša ove seljake, bit ćemo prisiljeni svoje blokade proširiti do granica", rekao Matija Brlošić iz đakovačke Udruge Brazda.

Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Dragutin Dukić rekao je kako seljaci traže da im se dug iz 2008. od 205 milijuna kuna isplati do 15. ožujka, a poticaji za 2009. u 100-postotnom iznosu, s tim da pristaju da se polovina iznosa isplati do 1. travnja ove, a druga polovica do 15. travnja iduće godine.

"Od toga nećemo odustati", kazao je Dukić.

Seljačke blokade se nastavljaju i noćas, a kako je najavljeno sutra će se prosvjedu pridružiti i proizvođači iz Brodsko-posavske županije.

U Virovitičko-podravskoj županiji na ulicama 760 traktora

Ne postigne li se rješenje na sutrašnjem sastanku s ministrom poljoprivrede Petrom Čobanovićem poljoprivrednici Virovitičko-podravske županije potpuno će blokirat sve ceste u županiji i zatvoriti granični prijelaz Terezino Polje, izjavio je večeras dopredsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Zvonko Pipić.

Po njegovim riječima, na osam punktova u Virovitičko-podravskoj županiji večeras prosvjeduje oko tisuću poljoprivrednika, a na cestama je 760 traktora. Državna cesta D2 (Podravska magistrala) djelomično je blokirana u Pitomači, Novoj Bukovici i Virovitici.

"Propuštamo sanitetska vozila, hitnu pomoć, vatrogasce i dostavu", kaže Pipić.

Dopredsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka opovrgnuo je špekulacije koje su se pojavile među poljoprivrednicima da je ovoga tjedna dobio otkaz u Tvornici šećera Viro zbog angažmana u udruzi i organizacije prosvjeda.

"Vlasnici tvrtke su prema meni sve vrijeme bili izuzetno korektni i tolerantni. Otišao sam iz šećerane nakon 31 godine pod istim uvjetima kao i svi drugi radnici", izjavio je Pipić.

Predsjednik uprave Tvornice šećera Viro Željko Zadro otklonio je sumnje da je bilo pritisaka.

"U skladu s našim investicijskim programom za 2009. i 2010. predvidjeli smo proračun od 10 milijuna kuna za radnike koji žele otići u mirovinu. Do sada smo za 39 radnika isplatili 6000 kuna po godini staža, odnosno ukupno oko 180.000 kuna za svakoga. Prvi razlog su najave da će se produžiti rok za odlazak u mirovinu, a drugi je što su to za današnje uvjete poprilično izdašne otpremnine. S obzirom da moderniziramo kompletan pogon trebamo drugačije kadrove", rekao je Zadro. (hina/metro-portal)

04.03.2010. 21:05:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh