« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
TRAKTORI

Seljaci opet blokiraju prometnice

Po ustaljenom scenariju, otkupna cijena nije zadovoljila seljake koji idu u blokadu prometnica

I opet se obećanja Ministarstva utjeruju traktorima
Više o

prosvjedi

,

seljaci

,

traktori blokada

,

blokada prometnica

Cjelodnevno sastančenje predstavnika 45 seljačkih udruga iz 8 županija s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i otkupljivačima očekivano nije dovelo do dogovora koji bi seljaci smatrali prihvatljivim, tj. cijenom od 1,60 kn za kilogram pšenice. Kako ni ostali zahtjevi nisu pali na plodno tlo, od utorka u 11 sati počinje blokada 20 prometnica u osam županija.

Samo jedan glas protiv i jedan suzdržan na strani seljačkih udruga čini odluku o pokretanju prosvjeda gotovo jednoglasnom, a problemi su i dalje prisutni. Naime, država nema novca za isplatu poticaja za proljetnu sjetvu ne samo do roka koji su dali seljaci, 15. rujna, nego to namjerava uvaliti sljedećoj Vladi u paket dobrodošlice.

Uz to, seljaci neaju kamo skladištiti pšenicu, jer unatoč svim obećanjima Vlade ne funkcionira skladišnica, a jedino je Agrokor ponudio svoje skromne kapacitete od 10 tisuća tona za skladištenje do dogovora o cijeni. Kako je to jedva jedna četrdesetina potrebnih kapaciteta, očito je ponuđena isključivo u svrhu boljeg imidža.

Jedini protivnik prosvjeda je, neuobičajeno, bio Antun Laslo, čiji je dosadašnji način komunikacije vrlo često uključivao cestu protiv koje je sada glasao.

Saga o otkupnim cijenama i poticajima nastavlja se na način koji nikada do sada nije donio ništa pametno, a seljacima će poticaji i zaostaci zacijelo stići na račune, no moraju pričekati do predizborne kampanje, kako bi opet zaboravili da već godinama slušaju iste bajke od istih ljudi koji ih vozaju kako žele.

25.07.2011. 22:21:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh