« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
SITUACIJA SE ZAKUHALA

Seljaci imaju nove zahtjeve, Čobanković razmišlja o ostavci?

Premijerka i Čobanković sastali su se s s predstavnicima dijela seljačkih udruga, odnosno predstavnicima seljaka prosvjednika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Vlada

,

prosvjed

,

Petar Čobanković

,

seljaci

Prije ulaska u Banske dvore, predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije i koordinator Koordinacije seljačkih udruga pet slavonskih županija Tomislav Pokrovac novinarima je izjavio kako će se vidjeti hoće li biti potvrđen dogovor koji su jučer postigli s Čobankovićem.

Pokrovac je kazao kako seljaci prosvjednici imaju i dodatnih zahtjeva, ali nije htio govoriti o kakvim je točno zahtjevima riječ. Komentirajući dogovor ministra Čobankovića s bankama, kazao je kako ima informacija da neke banke to ne prihvaćaju, jer seljaci imaju potvrde, a ne mjenice s kojima bi imali manje problema. Ako je Čobanković s bankama dogovorio da ćemo taj papir koji smo dobili moći koristiti u odnosu s bankama onda je to u redu, kazao je.

Predsjednik Udruge Brazda Matija Brlošić izjavio je kako očekuje da će teme razgovora s premijerkom biti i cijena pšenice, problem potpora i elementarnih nepogoda.Očekujem pomake, odnosno da se ostvari više nego je ostvareno u pregovorima s ministrom Čobankoviće, kazao je Brlošić pred ulazak na razgovore u Vladu.

Petar Čobanković u međuvremenu je obavio najavljeni sastanak s predstavnicima najvećih banaka preko kojih bi seljacima trebali biti isplaćeni poticaji, te najavio mogućnost ostavke! "Nisam se rodio kao ministar niti ću to vječno biti. Ima i drugih poslova", rezigniran je Čobanković.

Ministar poljoprivrede kazao je novinarima da je spreman ponuditi ostavku ako većina seljaka smatra da on svoj posao ne radi dobro. No, Čobanković ipak vjeruje da se buni manja skupina seljaka, a ne cijela poljoprivredna zajednica. "Napravili smo sve što smo mogli da bi seljaci što brže došli do svog novca", kaže Čobanković.

Čobanković je također kazao kako su banke pristale na njihov prijedlog. "Idući tjedan moramo se dogovoriti hoćemo li potpisati ugovore, cesiju ili neku sličnu opciju", najavio je Čobanković. Dug države prema seljacima iznosi 205 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

23.06.2010. 18:54:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh