« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ŠETAČ

Osijek: Prometom upravljaju novi semafori

Semafori u Osijeku napravljeni su po uzoru na mnoge svjetske gradove - vizualno su preoblikovani signali za pješake

semafor osijek
semafor osijek (Dorian Horvat/CROPIX)
Više o

semafor

,

Osijek

U Osijeku od večeras rade prvi semafori s novim vizualnim identitetom za pješake, oblikovanim po poznatoj osječkoj uličnoj skulpturi "Šetač" akademskog kipara Stjepana Gračana. Ideju novinara "Glasa Slavonije" Tomislava Levaka da se semafori po uzoru na mnoge svjetske gradove vizualno preoblikuju na poseban i prepoznatljiv način za pješake odobrio je autor omiljenog osječkog "Šetača", a prihvatili su je grad Osijek i tvrtka Elektromodul-promet, gradski koncesionar za njihovo održavanje.

Nova bi se svjetla za pješake uskoro trebala postaviti na 16 semafora, a novi vizualni identitet s vremenom će dobiti svih 400 osječkih semafora, rekao je na svečanom otvorenju osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo. Dodao je kako je to put do "branda" grada jer je jedna od najpoznatijih uličnih skulptura - "Šetač", koji predstavlja brončanu skulpturu hrvatskoga književnika i publicista Augusta Cesarca, "na taj način postala još atraktivnija i zanimljivija".

>> Semafori šire ljubav

Bubalo je ustvrdio kako Osijek po tom projektu nije jedinstven grad samo u Hrvatskoj, nego i u široj regiji. Idejni autor projekta Tomislav Levak rekao je da je s bratom Krešimirom, koji je grafički oblikovao crvene i crne siluete semafora "Šetača", želio upozoriti na nove mogućnosti grada na Dravi.

>> London polako ukida semafore

"Šetač" je na Trgu slobode u Osijeku (bivšem Trgu oslobođenja) postavljen 1974. godine, kada je to bila prva ulična skulptura u Hrvatskoj i jedna od prvih u ovom dijelu Europe, podsjetio je Levak. Prve semafore s novim vizualnim identitetom za pješake u Ulici Republike na pješačkom je prijelazu ispred skulpture "Šetača", koji je prikazan u žurnom hodu s knjigama u ruci, pustio u rad akademski kipar Stjepan Gračan. (hina/metro-portal)

23.06.2010. 20:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh