« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
DALJE NE IDE

Seljaci će razgovarati s Čobankovićem, ali i prosvjedovati

Seljačke udruge posebno upozoravaju da premijerka Kosor mora prestati ignorirati seljake

seljaci Petar Čobanković
seljaci Petar Čobanković (Sandra Šimunović/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

poljoprivreda

,

Petar Čobanković

,

Tomislav Pokrovac

,

seljaci

,

seljačke udruge

,

seljaci prosvjed

Predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza (HSS) Vukovarsko-srijemske županije Tomislav Pokrovac izjavio je da su se predstavnici koordinacije seljačkih udruga iz pet slavonskih županija na sastanku u Retkovcima dogovorili da će se u petak sastati s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem, ali da će ujedno policiji najaviti prosvjedne skupove.

"Željeli bismo da sutrašnji sastanak s ministrom Čobankovićem bude plodonosan, a ne bude li, opet ćemo prosvjedovati jer ovako dalje više ne ide", kazao je Pokrovac.

Predstavnici seljačkih udruga posebice će Čobankovića upozoriti na "neprihvatljivo ponašanje predsjednice vlade Jadranke Kosor". "Premijerka nas mora početi poštovati, a ne ignorirati svaki pokušaj da s njom stupimo u bilo kakav kontakt", istaknuo je.

>> Seljaci održali prosvjed upozorenja u središtu Retkovaca

Prije sastanka je u središtu Retkovaca održan miran prosvjed stotinjak poljoprivrednika s tridesetak traktora parkiranih uz cestu. Pokrovac kaže da je to zadnji seljački prosvjed upozorenja vladi koja nije poštovala "đakovački sporazum" te je seljacima ostala dužna isplatu zaostalog duga za poticaje iz 2008. od 205 milijuna kuna te poticaje u stočarstvu i ratarstvu koji su trebali biti isplaćeni ili je isplata trebala već početi.

Na prosvjedu je izraženo i nezadovoljstvo što otkupljivači još nisu odredili cijenu otkupa ovogodišnjeg roda pšenice. "Tražimo da cijena pšenice bude 1,20 kuna, da se uvede red u prodaju kruha te da najviša cijena bude pet kuna, da se poštuju zakon u vezi s analizom pšenice i uvedu u obračun bijele primjese", ponovio je neke od zahtjeva Pokrovac.

>> Seljaci krenuli na Zagreb

Među zahtjevima je ukidanje poticaja iz proračuna za uvoz prasadi, teladi i junadi, provedba europskih standarda za smrznuto meso iz uvoza kao i za uvoz sira te za otkup uljane repice od devet posto vlage. Navodi se i donošenje zakona o analizi šećera i šećerne repe s pravom proizvođača da mogu u posebnom laboratoriju, izvan šećerane, provjeriti primjese i digestiju, te hitna dostava podataka o uvozu stoke i smrznuta mesa u Hrvatsku u 2009. i prvom tromjesječju ove godine. (hina/metro-portal)

17.06.2010. 17:51:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh