« Seks
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
MOGUĆE JE!

Seksom do boljeg pamćenja

Što ste aktivniji među plahtama nakon što navršite 50, time ćete bolje pamtiti, tvrde studije.

Dobar način za jačanje memorije ;)
Dobar način za jačanje memorije ;) (Pixabay)
Više o

seks

,

pamćenje

Kaže se da je korisno crtati slike zanimljivih iskustava i barem jednom dnevno jesti kurkumu kako bismo pamćenje zadržali u najboljoj formi.

No jedna od novijih studija najboljim receptom za bolje pamćenje proglasila je redovit seks koji biste redovito (ako dosad niste) trebali upražnjavati nakon što navršite 50 godina.

Mark Allen, predavač na jednom sveučilištu u Australiji, proveo je istraživanje na 6 016 ispitanih dobrovoljaca starijih od 50 godina.

Podaci su prikupljani između 2012. i 2014., a uključivali su informacije sakupljene od 2 672 muškaraca i 3 344 žena koji su odgovarali na pitanja o različitim aspektima njihovih života, poput zdravlja, prehrane i seksualnih ativnosti.

Iako se u svih ispitanika ukazalo na gubitak pojedinih sjećanja, kod onih koji su potvrdili da često upražnjavaju seksualne odnose primijetio se da su pokazali i bolje rezultate pri testovima osmišljenima za ispitivanje sjećanja.

Te činjenice pridonijele su zaključku da bi seks, barem na kraće staze, mogao imati pozitivnog učinka na kvalitetu našeg pamćenja. S druge strane, ne može se sa sigurnošću tvrditi da bi seksualna aktivnost mogla u potpunosti spriječiti gubitak sjećanja.

Ova studija ide na ruku onoj iz 2016. koja je provedena u Kanadi, a prilikom koje je zaključeno da žene koje se više seksaju bolje pamte. To je zaključeno prilikom pronalaska povezanosti između hipokampusa (dijela mozga koji kontrolira emocije, sjećanja i živčani sustav) i seksa.

Bez obzira hoće li nas seks spasiti od gubitka sjećanja koje donosi starost ili neće, vrijedi se i zabavno je potruditi se.

Piše: Andrea Holi
12.06.2018. 21:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh