« Seks
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
EH, DA ...

Seksamo se, ali ne radimo djecu...

Ljudskoj vrsti prijeti izumiranje nastavi li se trend opadanja broja spermija kod muškaraca, dramatično je upozorenje odaslano ovih dana

Sve je manje i manje plivača...
Sve je manje i manje plivača... (Shutterstock)
Više o

seks

,

sperma

,

gustoća sperme

Seks je omiljena zabava većine ljudi u snazi, čak i onih koji nisu pa piju plave pilulice, no unatoč činjenici da nikad nismo bili okruženi s više seksa, djece je u razvijenim zemljama sve manje.

Neki tvrde da je razlog kriza, drugi govore o sebičnosti ove ili one generacije koja se ne želi brinuti za potomstvo, ali izgleda da je problem u - spermi.

Naime, kod muškaraca u SAD-u, Europi, Australiji i Novom Zelandu gustoća sperme u ova se četiri desetljeća smanjila za 52,4 posto, a broj spermija za 59,3 posto

Ljudskoj vrsti prijeti izumiranje nastavi li se trend opadanja broja spermija kod muškaraca, upozorio je epidemiolog dr. Hagai Levine sa Sveučilišta u Jeruzalemu, koji je zajedno sa svojim timom usporedio rezultate 185 studija provedenih u razdoblju od 1973. do 20011. na muškarcima diljem svijeta i došao do zaključka da se u posljednjih 40 godina broj spermija - prepolovio.

Rezultate istraživanja Levineov tim objavio je u časopisu Human Reproduction Update. "Ne promijenimo li način života, okoliš i činjenicu da smo izloženi brojnim štetnim kemikalijama, ja sam vrlo zabrinut za našu budućnost", kazao je dr. Levine.

Govoreći u brojkama, kod muškaraca u SAD-u, Europi, Australiji i Novom Zelandu gustoća sperme u ova se četiri desetljeća smanjila za 52,4 posto, a broj spermija za 59,3 posto. Kod muškarac u Južnoj Americi, Aziji i Africi nije uočen toliko loš trend u kvaliteti sperme, no Levine smatra da je to iz razloga što nisu kroz desetljeća provedena detaljna istraživanja te nema dovoljno podataka za obradu.  

Znanstvenici izvan Levineovog tima smatraju da je epidemiolog pretjeran u izjavama i da ne postoji globalni problem, no hvale njegov rad. Svi se slažu da bi trebali poboljšati kvalitetu života - izbjegavati stres, hraniti se bolje, prestati pušiti, prestati provoditi vrijeme pred televizijom i računalima i misliti na potomstvo

27.07.2017. 21:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh