« Seks
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DRAGA, BOLI ME GLAVA

Seks zaista može uzrokovati migrenu

Glavobolje uzrokovane seksom samo su jedna od 200 vrsta glavobolja, a pogađaju oko jedan posto ljudi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

seks

,

glavobolja

,

migrena

,

osjetilna glavobolja

Iako je ustaljeno mišljenje kako 'glavobolja' prije uvlačenja pod plahte najčešće muči pripadnice nježnijeg spola, znanstvenici su zaključili kako to nije baš točno, u slučaju stvarne glavobolje, naravno.

Naime, 'seksualna glavobolja' nije mit nego vrlo stvaran problem koji pogađa oko jedan posto ljudi, a može biti vrlo neugodna i bolna. Većina kroničnih glavobolja, u koju bi se mogao svrstati i ovaj specifični tip, češće pogađa žene no, 'seksualna migrena' muškarce pogađa čak tri puta više nego žene.

Talijanski liječnici otkrili su kako postoje dva tipa 'seksualne glavobolje' - jedna koja se javlja tijekom spolnog čina i jedna koja može nastupiti nakon njega, javlja talijanska ANSA. Prva je češća, ali druga je zato puno bolnija, kaže Pietro Barbanti, voditelj rimskog centra za proučavanje glavobolja San Raffaele.

Istraživanje provedeno u centru San Raffaele pokazalo je kako čak pola milijuna Talijana ne može uživati u seksu, a da pritom ne doživi napad migrene, otkriva Barbanti.

Glavobolje uzrokovane seksom samo su jedna od 200 vrsta glavobolja koje su liječnici do danas klasificirali, a mnoge od njih su posljedice znatno neobičnijih uzroka od seksa. Migrena primjerice može biti uzrokovana mirisom, zvukom ili sjećanjem.

'Osjetilne' glavobolje znatno su uobičajenije među ženama, koje su inače sklonije migrenama nego muškarci. Barbanti navodi kako među osam milijuna Talijana koji se žale na kronične glavobolje, četiri petine čine žene, a koliko im to može ometati normalan život najbolje govori to što neke od njih intenzitet najgorih glavobolja uspoređuju s porođajnim bolovima.

Stručnjaci još nisu utvrdili zašto su žene češće žrtve glavobolja no smatra se kako su osnovni razlog tomu hormonalne oscilacije vezane uz menstrualni ciklus.

Barbanti navodi i kako je stres uzrok 75 posto kroničnih glavobolja, kako kod žena tako i kod muškaraca. Kao najbolju metodu u borbi protiv glavobolje on ističe manje ili nikakvo pijenje alkohola, manji unos kofeina i što više fizičke aktivnosti. Ipak upozorava da glavobolja može  biti i pokazatelj nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema, pa je preporučljivo posjetiti liječnika ukoliko postanu učestale.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kronične migrene i glavobolje su peti po učestanosti neurološki poremećaj u svijetu, ali ako je vjerovati talijanskim znanstvenicima, one se mogu staviti pod kontrolu pa čak i potpuno ukloniti, a to vrijedi i za one seksualne prirode.

05.03.2010. 21:31:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh