« Seks
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
DOKAZANO!

Seks je odličan za zdravlje

Najljepša sporedna stvar na svijetu pozitivno utječe na vitkost, brži rad mozga i još puno toga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

seks i zdravlje

,

dobar seks

Seksualni čin idealna je vježba za sagorijevanje kalorija i održavanje kondicije. Trideset-minutnim spolnim odnosom može se sagorjeti do 350 kalorija što se postiže i nakon 40 minuta nešto manje uzbudljivog trčanja.

Britanski znanstvenici otkrili su da su osobe koje su godinu danavodile ljubav po tri puta tjedno, u sedam dana potrošile kalorija u vrijednosti tri BigMaca.

Kako ispunjen seksualni život ujedno smanjuje učestalost napadaja gladi i želju za slatkišima, parovi lakše od ostalih održavaju vitku liniju.

Aktivnostima u krevetu pospješuje se i rad mozga. Naime, spolni organi  prilikom seksa oslobađaju novu energiju koja je zadužena za opskrbu mozga kisikom, a zbog koje on počinje raditi u višoj brzini.

Jačina želje za seksom ovisi o hormonskoj slici osobe, tj. o visokoj razini testosterona kod muškaraca te estrogena i testosterona kod žena.

Seks ima čak dvostruko pozitivan utjecaj na rad srca. Vođenje ljubavi jača osjećaj zadovoljstva kao i rad krvožilnog sustava (zbog trenutnog porasta krvnog tlaka).

Smanjeno izlučivanje hormona, s druge strane, reducira rizik od srčanog udara kod muškaraca za 170%.

Istraživanja provedena na Sveučilištu u Edinburgu dokazala su da parovi koji imaju bogat seksualni život, zbog smanjenja stresa, izgledaju do sedam godina mlađe od ostalih.

Hormon koji uzrokuje orgazam zaslužan je i za osjećaj bezbrižnosti i sreće nakon spolnog čina. Djeluje i do pet sati nakon seksa, a kod žena dodatno utječe na "isključivanje" osjećaja straha u mozgu.

Osim toga, san nakon seksa je dublji, jača se imunitet, oblikuju mišići, a hormoni sreće djeluju kao morfij protiv raznih bolova.

08.02.2015. 16:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh