« Seks
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
MYTHBUSTERS

Seks i trošenje kalorija - mitovi i istine

Muškarci teže više od žena, a zbog toga će potrošnja energije biti veća kod muškaraca za istu izvedbu... ali ni te brojke nisu spektakularne

Koliko zapravo trošimo kalorija?
Koliko zapravo trošimo kalorija? (iStock)
Više o

seks

,

kalorije

,

mitovi

,

potrošnja kalorija

Seks je jedna od najomiljenijih fizičkih aktivnosti, mnogima i najdraža, no kao i za sve ostalo vezano uz seks, tako se i trošenje kalorija na taj način okružuje mnogim mitovima - a brojke postaju prilično sumanute.

No, da vidimo istinu - jedna je studija otkrila da seksom možemo sagorijeti više od 100 kalorija, barem kad pričamo o muškarcima. 

Naime, na Sveučilišta u Montrealu uspoređivali su trošak kalorija trčanja u odnosu na seks i utvrdili da trčanjem možemo potrošiti puno više kalorija.

Žene su tijekom 30 minuta trčanja sagorijele 213 kalorija, a muškarci 276. Seks, s druge strane, potrošio je 101 kaloriju kod muškaraca i samo 69 kod žena, prosječno 3,6 kalorija po minuti.

Zašto je seks bolji trening za muškarce?

"Muškarci teže više od žena, a zbog toga će potrošnja energije biti veća kod muškaraca za istu izvedbu", kaže autor studije Antony Karelis, profesor ljudske kinetike na Sveučilištu u Montrealu, a prenosi Time. Muškarci također mogu biti fizički aktivniji tijekom seksa, kaže on.

Iako seks nije najbolji trening na svijetu, bilo bi lijepo kad biste mogli računati na sagorijevanje od 70 do 100 kalorija kad god vi i vaš partner uskočite u krevet. Ali, nije uvijek tako.

U studiji, seks je obično trajao oko 25 minuta, uključujući i predigru, što je daleko dulje od prosjeka. Jedna studija u časopisu New England Journal otkrila je da prosječni seks traje samo šest minuta (iako taj broj nije uključivao predigru).

Puno ovisi i o pozi

Međutim, možete 'hakirati' svoj seksualni život. Broj kalorija koji se sagorijevaju tijekom seksa znatno variraju, pa ako teško dišete i znojite se, vjerojatno ste sagorijeli više kalorija. Poze su također važne: istraživanja sugeriraju da je treba više energije kad ste gore, nego što treba kad ste dolje.

Ali čak i ako vašim seksualnim životom ne sagorite tonu kalorija, još uvijek je dobar za vas. Redoviti seks povezan je s nižim stopama nekih vrsta raka, kao i poboljšanim mentalnim zdravljem i raspoloženjem. Budući da šalju opuštajuće i osjećaje i dobre kemikalije kroz vaš sustav, seks također pomaže kod spavanja.

27.11.2017. 21:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh