« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SAMO DAJTE

Šeks: Ako postoji osnovana sumnja, neka se pokrene postupak protiv mene

Šeks u opširnom intervjuu u Vjesniku odgovara na ocjene Amnesty Internationala (AI) koji smatra da ima dovoljno dokaza da se protiv njega pokrene istraga vezano uz ratni zločin u Osijeku 1991.

Vladimir Šeks
Vladimir Šeks (Bernard Čović/CROPIX)
Više o

Vladimir Šeks

,

DORH

,

Amnesty International

,

zločin

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je kako, ukoliko DORH smatra da ima osnovane sumnje da se protiv njega provede istraga i kazneni postupak, on to respektira, uvažava i štoviše želi, ali tvrdi kako za to nema osnove. "Ako DORH smatra da ima osnovane sumnje da se protiv mene provede istraga i kazneni postupak, ja to respektiram, uvažavam, čak štoviše i želim. Ja samo tvrdim da nema osnove za to i dokazujem zašto je motivacija tih koji to traže na staklenim nogama - jer se oslanja na golemu neistinu i svjesnu laž", kazao je Šeks u razgovoru za sutrašnji "Vjesnik".

Šeks u opširnom intervjuu odgovara na ocjene Amnesty Internationala (AI) koji smatra da ima dovoljno dokaza da se protiv njega pokrene istraga vezano uz ratni zločin u Osijeku 1991., kada je Šeks bio predsjednik Kriznog štaba za istočnu Slavoniju Ističe kako bi, da protiv njega ima ima ikakvih dokaza, već davno bio pokrenut postupak jer je još 2005. ili 2006. Đurđa Adlešič napisala otvoreno pismo Mladenu Bajiću i tražila da se očituje ima li osnove i sumnje za pokretanje kaznenog postupka protiv njega. Dodaje kako je Bajić pismeno odgovorio da nema nikakvih dokaza ni razloga.

Šeks smatra kako je stvarni cilj aktualnih zahtjeva za provođenjem istraga protiv njega zaustaviti Hrvatsku u pregovorima o ulasku u EU, pri čemu je njegova politička eliminacija kolateralni cilj. Podsjeća kako je na obilježavanju 20. obljetnice osnutka HDZ-a na Jarunu u lipnju 2009. rekao da se odvija jedan scenarij u kojem je na djelu udruženi zlotvorni pothvat medijske klike i pseudoljevičara, "a jedan od ciljeva tog pothvata je HDZ prokazati kako je odgovoran i kriv što je došlo do krvavog građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji te da je odgovoran za sve zločine i žrtve".

"Sada se te moje riječi i te kako potkrepljuju. Na djelu je specijalni udruženi zlotvorni pothvat jer su na istim valnim dužinama vojna tužiteljstva i sudovi bivše JNA, špijunska agenturna mreža Save Štrpca, bivšeg ministra u 'Krajini', agenta jugoslavenskih i još nekih drugih stranih službi te dijela medijske klike iz Hrvatske", naglašava Šeks. Ističe da svi oni servisiraju AI i u tom udruženom zlotvornom pothvatu nastoje nauditi Hrvatskoj u onom dijelu koji se odnosi na završetak poglavlja Pravosuđe i temeljna prava te ugroziti ulazak Hrvatske u EU.

"Ako DORH smatra da ima osnovane sumnje da se protiv mene provede istraga i kazneni postupak, ja to respektiram, uvažavam, čak štoviše i želim. Ja samo tvrdim da nema osnove za to i dokazujem zašto je motivacija tih koji to traže na staklenim nogama - jer se oslanja na golemu neistinu i svjesnu laž", kazao je Šeks.

Šeks je u isti kontekst stavio i napade na njega i srbijanske optužbe protiv hrvatskih branitelja rekavši da je "ono što traži Savo Štrbac, a što prihvaća i AI i dio domaće medijske klike, isto što je u optužnici iz 1992. tražilo vojno tužilaštvo JNA". Smatra kako tu grupaciju čine "oni koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da je Hrvatska izborena na pravednom, oslobodilačkom i obrambenom ratu kojim je pobijeđen agresor (Srbija, Crna Gora, JNA), a koji promiču laži da je Hrvatska proglašenjem neovisnosti prouzročila građanski rat".

Šeks tu grupaciju ne povezuje s oporbom. "Njih i danas ima u medijima. To je parapolitičko javno nadzemlje. To su oni koji su bili stupovi jugoslavenskog komunističkog režima koji je propao, a oni se i dalje bore za vrijednosti tog propalog režima", dodaje. Šeks se osvrnuo na, kako je kazao, tvrdnje svojih progonitelja da je po političkoj, zapovjednoj funkciji bio šef Kriznog štaba istočne Slavonije i da su njegovi podčinjeni počinili zločine za koje nisu kažnjeni. "Oni namjerno i svjesno krivotvore", rekao je Šeks i ponovio da su ovlasti koje je imao kao predsjednik regionalnog kriznog štaba bile da odgovara za "opće državno i političko usmjeravanje djelatnosti štaba i rukovodi štabom u cjelini".

Odgovarajući na pitanje zašto je dobio generalski čin odgovorio je kako je u ožujku 1993. bio potpredsjednik vlade zadužen za unutarnju politiku, dakle i za obranu. "Tada me, zajedno s još jednom skupinom ljudi, predsjednik Tuđman promiče u čin general bojnika upravne struke. Tada su taj čin dobili i Stipe Mesić, Žarko Domljan i drugi", kazao je dodavši kako je taj čin general bojnika upravne struke dobio jer se to odnosi na upravne funkcije u vojsci, a ne na zapovijedanje. Zlonamjernom spekulacijom nazvao je tvrdnju AI-a da ga štiti visoka pozicija.

19.01.2011. 22:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh