« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PREDSJEDNIK BEZ STRAHA

Josipović stigao u Njemačku, mjere sigurnosti na visokoj razini

Povećane mjere sigurnosti povezuju se s paketom s bombom i prijetećim pismom koji je u ponedjeljak stigao na adresu hrvatskog veleposlanstva u Berlinu

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

Njemačka

,

prijetnja

,

Berlin

,

Ivo Josipović

,

paket bomba

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović stigao je u srijedu u trodnevni službeni posjet SR Njemačkoj tijekom kojeg će se sastati s državnim vrhom ove zemlje te će obaviti niz razgovora na najvišoj razini. Josipović će se tijekom dana sastati s predsjednikom njemačkog parlamenta, Bundestagom, Norbertom Lammertom. Istog dana na programu je i posjet Berlinskoj filharmoniji. Hrvatski predsjednik u četvrtak će se susresti s njemačkim predsjednikom Christianom Wulffom, nakon čega slijedi sastanak s gradonačelnikom Berlina Klauseom Wowereitom. U poslijepodnevnim satima hrvatski predsjednik bi trebao razgovarati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Nakon toga predsjednik Josipović bi trebao održati predavanje, u organizaciji zaklade Robert Bosch i Njemačkog društva za vanjsku politiku (DGAP), na temu "Politika pomirbe i hrvatski pristup Europskoj uniji: dvije strane jedne medalje", a drugi dan posjeta Berlinu trebao bi završiti druženjem s predstavnicima hrvatskih iseljeničkih udruga. Hrvatski predsjednik u petak odlazi u Mainz gdje bi se trebao sastati s premijerom savezne pokrajine Rajne-Falačke Kurtom Beckom, a nakon toga bi trebao sudjelovati i u radu gospodarskog foruma u oganizaciji Industrijske i trgovinske komore područja Rheinhessen kojem bi trebao nazočiti i njemački ministar gospodarstva Rainer Bruederle. Uoči odlaska u Zagreb hrvatskog predsjednika bi u petak navečer trebala primiti i gradonačelnica Frankfurta na Majni Petra Roth.

Prvi službeni posjet hrvatskog predsjednika Njemačkoj odvija se u znaku jakih mjera sigurnosti koje uključuju i pratnju predsjedničke kolone helikopterom i osjetno većim brojem policajaca. Povećane mjere sigurnosti povezuju se s paketom s bombom, koji je u ponedjeljak stigla na adresu hrvatskog veleposlanstva u Berlinu i koji je sadržavao prijeteće pismo upućeno hrvatskom predsjedniku. Kako je u srijedu priopćio hrvatski veleposlanik u Berlinu Mirko Kovač, njemačka policija radi na rješavanju ovog slučaja. Neke iseljeničke udruge najavile su za petak u Mainzu prosvjede uperene protiv posjeta hrvatskog predsjednika Josipovića. Kako je najavljeno, tijekom današnjeg dana ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković sastat će se sa svojim njemačkim kolegom Guidom Westerwelleom.

19.01.2011. 19:05:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh