« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
Gallup:

Sedamdeset posto Amerikanaca očekuje pobjedu Obame

U razmjeru 49:46 posto, McCainovi glasači kažu da će pobijediti Obama

Barack Obama tjedan dana prije izbora po kiši i oluji obilazi Ameriku u potrazi za glasačima
Barack Obama tjedan dana prije izbora po kiši i oluji obilazi Ameriku u potrazi za glasačima (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

John McCain

,

američki izbori

,

predsjednički izbori

,

američki predsjednički izbori

Uvjerljiva većina Amerikanaca, u razmjeru 71 prema 23 posto, očekuje da će na izborima idućeg utorka Barack Obama biti izabran za predsjednika države, uključujući i 49 prema 46 posto pristaša Johna McCaina koji kažu da će pobjediti Obama, a ne njihov kandidat, pokazalo je u utorak objavljeno ispitivanje instituta Gallup.

Uvjerenje da će Obama pobijediti na izborima, značajno se pojačalo od ispitivanja u lipnju, kada su Amerikanci vjerovali u njegovu pobjedu u razmjeru 52 prema 41 posto.

Kao što je to često slučaj s kandidatima koji zaostaju u anketama u posljednjim tjednima kampanje, McCain je u svoje govore uključio izjavu da će usprkos tome što ankete najavljuju njegov poraz, u konačnici pobijediti.

Gallupovo ispitivanje, provedeno od 23. do 26. listopada, pokazuje da McCainove pristaše ne vjeruju da njihov kandidat stvarno može pobijediti na izborima. Tako u razmjeru 49 prema 46 posto, McCainovi glasači kažu da će pobijediti Obama. Na drugoj strani, Obamini birači u razmjeru 94 prema 2 posto vjeruju u pobjedu svoga kandidata.

Posljedice ovakve strukture uvjerenja na aktualno glasovanje idućeg utorka nisu jasne, kao ni posljedice onih su već glasovali u odsutnosti, poštom ili emailom, odnosno na posebnim biralištima za rano glasovanje, navodi Gallup u analizi ankete.

Neki analitičari upozoravaju da bi Obama mogao imati problema ako njegovi pristaše postanu previše uvjereni u pobjedu i na kraju ne izađu na birališta, protiv čega Obama upozorava na skupovima ovih dana.

Bez obzira na posljedice, Gallupova anketa pokazuje da u ovome trenutku kampanje Obama pobjeđuje u 'igri očekivanja', s uvjerljivom većinom Amerikanaca koja misli da će Obama biti njihov idući predsjednik.

Ispitivanje je provedeno od 23. do 26. listopada, na nacionalnom uzorku od 1010 odraslih osoba, a ima marginu pogreške od plus-minus 3 posto.

28.10.2008. 21:51:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh