« Život
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
OBORUŽANI STRPLJENJEM I JOŠ NEČIM...

Sedam savjeta kako preživjeti prometnu gužvu prema moru

Ukoliko ovog vikenda baš morate na put, pročitajte kako ćete ublažiti gnjavažu

Tješite se da će patnja proći
Više o

prometna gužva

,

zastoj

,

gužve na cestama

Predstoji nam najprometniji vikend u godini, u kojem mnogi kreću na put. Dodatno ga je začinio i Vladimir Putnin zbog kojeg se očekuju velike gužve u Sloveniji, a te bi se gužve još dodatno mogle odraziti na situaciju na našim cestama.

Zato smo vam pripremili nekoliko savjeta koji će vam olakšati patnju:

1. Pobrinite se da vam spremnik za benzin bude pun

Kako postoji mogućnost da ćete satima gmizati brzinom puža u koloni, pametno je lišiti se brige oko količine benzina u spremniku. Takožer, treba provjeriti količinu tekućine za hlađenje i tlak u gumama da pogrešan pritisak u gumama ne bi zbog vrućina doveo do rasprsnuća. Provjerite i klima-uređaj te nabavite štitnike za sunce koji će putnicima dodatno olakšati podnošenje visokih temperatura.

2. Ohladite glavu i ostanite smireni

Iako je velika nervoza logična posljedica osjećaja nemoći nakon sati u koloni, psiholozi savjetuju da se usredotočite na činjenicu da su ove teškoće prolaze i da se mnogi nalaze u situaciji sličnoj vašoj. Ne istresajte se na suputnike već pokušajte učiniti nešto za opće dobro, npr. dojavljivati službama i društvenim mrežama situaciju na cestama što će mnogima koristiti kao vrijedna informacija.

 

3. Ugasite motor

Motor ugasite čim vam postane jasno da promet neko vrijeme stoji kako biste štedjeli gorivo i smanjili zagađenje. Morat ćete ga povremeno paliti da upalite klimu i elektronske uređaje jer budete li ih koristili u automobilu ugašena motora, ispraznit ćete akumulator. U ekstremnim zastojima, izađite iz automobila i malo protegnite noge, no cijelo vrijeme pazite na situaciju na cesti, pogotovo na motocikliste koji se probijaju kroz kolonu.

4. Budite spremni obavljati nuždu na otvorenom

Morate paziti da ne dehidrirate, pa vodu treba piti, no smanjit ćete potrebu odlazaka na zahod ako izbjegavate kavu i alkohol koji tjeraju na često mokrenje. Muškarci mogu diskretno obaviti malu nuždu u plastičnoj boci, a ženama se savjetuje da ponesu neki lagani šal kojim bi ih zaštitio od pogleda. Naravno, uvijek je dobro u pretincu imati toaletni papir i mokre maramice za brisanje ruku.

5. Zabavljajte djecu

Djeca će također postati razdražljiva, no tome se može lako doskočiti. Ponesite im nešto za čitanje i igrajte s njima igre poput "Na slovo, na slovo", "Država, grad, rijeka", "Pogodi tko sam" ili posegnite za mobitelom na kojem uvijek ima pregršt igrica i kvizova koje možete igrati u autu, npr hrvatska verzija popularnog Milijunaša. Također, usredotočite se na razgovor o tome što ćete raditi i kako ćete se lijepo zabaviti kad stignete na odredište.

6. Ponesite hranu i dovoljno vode

Sigurno ćete ogladniti na putu, ali nutricionisti savjetuju izbjegavanje velikih vreća keksa i čipsa. Sjajan izbor su orašasti plodovi, čips od banana ili jabuka (a i to voće). Odlično je ponijeti plastičnu posudu napunjenu kriškama lubenice. One nisu samo ukusne već i sprječavaju rehidraciju. Ponesite i štapiće i krekre i hranu koja nije lako kvarljiva. 

Što se tiče vode, vodite računa o tome da obitelji s dvoje djece koja će u prometu provesti 12 sati treba čak oko osam litara vode.

7. Budite informirani

Pratite stranice HAK-a, slušajte radio. Sve važnije radio-stanice redovito obavještavaju o zastojima na cestama i sugeriraju moguće alternativne putove.

Poslušate li šest naših savjeta, puno će vam biti lakše slijediti i onaj drugi po redu, daleko najvažniji.

 

29.07.2016. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh