« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Prirodna medicina

Šećerom do brže sanacije ozljeda

Jedan znanstvenik dobio je nagradu od 286.000 kuna za razvoj metode kojom se liječe rane uz pomoć šećera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

lijek

,

ozljede

,

medicina

,

šećer

43-godišnji Moses Murandu, rodom iz Zimbabwea zapanjio je kolege liječnike kada je uz pomoć granuliranog šećera pospješio oporavak i zacjeljenje rana. Na opće iznenađenje, drevna metoda liječenja pokazala se prilično efikasnom, te je 21 pacijent izliječen mnogo brže nego uz pomoć konvencionalne medicine.

Šefovi bolnice Selly Oak u Birminghamu bili su toliko impresionirani da su Mosesa nagradili s 286.000 kuna kako bi izliječio i dodatnih 100 pacijenata. ˝Granulirani šećer kao metoda liječenja do sada se nije upotrebljavao u Britaniji. Moji roditelji primjenjivali su sol i šećer kao način pospješivanja oporavka još dok sam bio dijete. I dok je sol na rani bolna, šećer nije te drastično smanjuje bol. Osim toga šećer je mnogo jeftiniji od skupih lijekova, a jednako učinkovit˝, objašnjava Moses.

Ovu metodu naučio je gledajući ranjene ratnike koji bi se regularno oporavljali uz pomoć šećera u malom selu u Zimbabweu gdje je odrastao. Bio je iznenađen kada je vidio da se u razvijenom svijetu ova jednostavna i efektivna metoda ne primjenjuje te je sam financirao 6-mjesečno istraživanje kako bi pokazao njenu korisnost.

Moses je radio s liječnicima kako bi se terapija šećerom primijenila na različite tipove ozljeda poput posjekotina, lomova pa čak i amputacija. Rezultati su pokazali da se 21 pacijent koji je primjenjivao ovu terapiju oporavio za samo 3 tjedna. Naime, šećer apsorbira čestice vode čime se sprječava razvoj bakterija u tkivu. Povećani dotok krvi u ranu također dovodi kisik i hranjive tvari potrebne za oporavak.

˝Zaista sam bio sretan kad sam vidio oporavak pacijenata koji su patili od groznih i zagnojenih rana bez nade u zacjeljenje. Ovaj tretman zaista olakšava bol i pospješuje liječenje stoga bi volio vidjeti da se primjenjuje u većem broju medicinskih ustanova˝ dodaje Moses.

14.10.2009. 13:43:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh