« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
SAVEZNICI

Šećer pomaže antibioticima

Antibiotici postaju učinkovitiji kad djeluju zajedno sa glukozom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

antibiotici

,

šećer

,

fruktoza

,

E. colli

,

glukoza

Antibiotici su sve češće na tapeti zbog neučinkovitosti, a bakterija protiv kojih se teško boriti sve je više. No, prema istraživanjima znanstvenika na bostonskom sveučilištu, pomoć dolazi od prilično neočekivanog saveznika - šećera.

Istraživanja su pokazala da glukoza i fruktoza, vrste šećera koje se nalaze u biljkama, čine bakterije koje uzrokuju kronične infekcije ranjivijim na lijekove. Inače takve bakterije slabije reagiraju na antibiotike, jer se hiberniraju i aktiviraju kad lijekova više nema u tijelu.

Trik je jednostavan, otkrili su znanstvenici. Šećer služi za buđenje bakterija iz hibernacije, a kada se uzima zajedno s antibioticima, bakterije su izložene djelovanju lijekova koji ih onda mogu uništiti.

Ovu su strategiju isprobali na jednoj od najotpornijih bakterije, Eschericia coli, koja uzrokuje urinarne infekcije, i učinkovitost je porasla na sjajnih 99,9% eliminiranih bakterija u samo dva sata. Bez pomoći šećera, antibiotici korišteni u istraživanju bili su potpuno neučinkoviti. Nakon ovako dobrih rezultata, sljedeća je meta kombinacije šećera i lijekova tuberkuloza.

14.05.2011. 09:20:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh