« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
'DRUŠTVO ZNANJA' ZA SVE

SDP u Saboru zatražio besplatno obrazovanje

Najveća oporbena stranka naoružala se municijom preostalom od nedavnih studentskih prosvjeda i napala Vladu i vladajuće.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić, CROPIX)
Više o

Sabor

,

SDP

,

besplatno obrazovanje

,

Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju

Oporbenjaci su u prijedlogu izmjena Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji je danas upućen u prodeceduru zatražili da država potpuno financira školovanje redovitih studenata, te da se materijalno pomaže redovite studente i nagrađuje posebno darovite, naglašavajući da je to strateški prioritet hrvatske politike.

Za potrebe provođenja izmijenjenog zakona godišnje je potrebno 500 milijuna kuna, a za ovu kalendarsku godinu potrebno je osigurati 130 milijuna kuna. "To je mali novac za efekte koji se mogu postići za razvoj društva i konkurentskih sposobnosti", naglasili su predlagatelji.

Upozoreno je da trenutačno u Hrvatskoj redoviti studenti ne mogu financirati troškove studiranja te je stoga nužno ukinuti školarine. Vlada je optužena za apatiju prema nedavnoj studentskoj 'pobuni' i zahtjevima za besplatnim obrazovanjem, a napomenuto je i da u obrazovonom sustavu vlada posvemašnji kaos.

Osvrnuli su se i na ministra Primorca nazvavši ga 'posebnim slučajem' u Vladi koji, umjesto konkretnih odgovora i programa sam predlaže svoju ostavku. Na kraju je zaključeno kako se u državi koja ima novca za projekte tipa Pelješkog mosta ili besplatnih udžbenika mora naći i novca za besplatno školovanje.

Izvor: Hina

04.06.2009. 13:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh