« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
ČIŠĆENJE POPISA BIRAČA

SDP optužuje HDZ za izborni inženjering

SDP-ovi saborski zastupnici Ranko Ostojić i Arsen Bauk na današnjoj su konferenciji za novinare najavili da će se njihova stranka zauzeti za "raščišćavanje" popisa birača

Fotografija vijesti
Više o

HDZ

,

SDP

,

popis birača

,

izborni inženjering

"SDP će ustrajati u raščišćavanju popisa birača jer čist popis smatramo preduvjetom za ostvarenje osnovnoga demokratskog prava, a to su pošteni izbori", izjavio je Ostojić. Po njegovu tumačanju riječ je "prije svega o interesu HDZ-a, ali i njihove braće po prijevari SDSS-u, koji pokušavaju ljude koji ne žive u Hrvatskoj pretvoriti tim popisom u stanovnike Republike Hrvatske".

"Nema nikakve potrebe da se fiktivni stanovnici RH pretvaraju u ljude koji će sutra biti na biračkim popisima. To je podloga za prekrajanje izbornih jedinica i izborni inženjering. To smatramo potpuno neeuropskim i kršenjem svih standarda zajamčenih Ustavom", kazao je Ostojić. Po njegovim tvrdnjama "cijele obitelji, kompletne policijske postaje i grupe građana iz druge države na takvu se biračkom popisu pojavljuju kao da su stanovnici RH".

Ostojić je optužio HDZ-ovu vlast da je dvije godine odugovlačila donošenje i nije donijela zakon o prebivalištu jer bi njime bile uklonjene pojave da se "fiktivni" stanovnici RH prikazuju kao stvarni birači. "Jasno je zašto HDZ ne želi donijeti taj zakon jer bi on onemogućio takvu vrstu izbornog inženjeringa", kazao je Arsen Bauk, istaknuvši kako će se za popis stanovništva potrošiti 200 miljuna kuna, a dobit će se, kako kaže, netočni podatci.

"Žao nam je što se Državni zavod za statistiku uključio u taj prljavi izborni inženjering", kazao je Bauk, dodavši: "Tražit ćemo od državnog zavoda za statistiku da se žurno očituje jesu li oni dali naputke popisivačima da popisuju lažno prijavljene osobe, jesu li ih oni opskrbili podatcima u kojoj kući trebaju tražiti ljude koji u njima ne stanuju i sugerirati vlasnicima da ih prijavljuju." Pritom je kazao kako će SDP tražiti i od vlade da se očituje što želi dobiti popisom pučanstva.

Predsjednik vrgoračke Gradske organizacije SDP-a Rade Bobanac je rekao kako u Vrgorcu ima 25 posto "fiktivnih" birača. Po popisu stanovništva 2001. u Vrgorcu je bilo 5400 punoljetnih osoba, a na izborima za mjesne odbore održanim prije pet mjeseci bilo je 7120 birača, ustvrdio je.

11.04.2011. 15:44:44
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  SportMagazin
  11.04.2011. 21:30
  SDP = HDZ -
 2. avatar
  crozona.net
  12.04.2011. 07:50
  Ponovno se ponavlja priča koja godinama traje, samo se trpa pod tepih. Svake izborne godine imamo nekakvo prekrajanje.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh