« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
puff puff pass

SDP i HDZ "potukli" se oko dekriminalizacije lakih droga

HSS smatra da je važnije obračunati se s onima koji na drogama zarađuju

(Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

HDZ

,

HSS

,

Sabor

,

SDP

,

ovisnost

,

dekriminalizacija

,

lake droge

Svi su saborski klubovi danas podržali izmjene Zakona o suzbijanju zloporabe opojnih droga, a SDP se u raspravi ponovno založio za dekriminalizaciju lakih droga.

U Europi se u ovom trenutku, za razliku od Hrvatske, rasprave vode u smjeru legalizacije droga u smislu smanjenja kriminala, poručio je SDP-ov Šime Lučin naglasivši kako nije za legalizaciju droga, ali je za dekriminalizaciju lakih droga.

Ne slažem se s ocjenama da je pušenje jointa put u ovisnost, rekao je Lučin navevši podatak da je u Hrvatskoj 150 tisuća osoba priznalo da je pušilo "travu". "Ako se 150 tisuća Hrvata izjasnilo da je pušilo travu, znači li to da ćemo imati 150 tisuća ovisnika?", upitao je Lučin dodavši da "nisu sve droge iste".

Odgovorio mu je HDZ-ov Niko Rebić poručivši da je "na skliskom terenu" jer se, kaže, brojne udruge i institucije, kao i većina građana, ne slažu s dekriminalizacijom lakih droga. Njegov stranački kolega Boris Kunst upitao je Lučina znači li njegovo zalaganje za dekriminalizaciju droge, te isticanje da se teže riješiti ovisnosti o duhanu nego o marihuani, da ga ne bi smetalo pušenje "trave" i u saborskom kafiću.

"Nisam siguran ne bi li hrvatskim građanima bilo draže da se u Saboru puši marihuana s obzirom na vašu raspravu", odgovorio mu je Lučin. HDZ-ov Ivan Bagarić također je naglasio da će njegova stranka ostati pri stajalištu da se treba boriti protiv droge općenito. "Droga je droga i droga je zlo", naglasio je.

HSS-ova Marijana Petir naglasila je kako je prioritet obračunati se s onima koji "i dalje, nažalost, zadovoljno trljaju ruke nad svežnjevima krvavih novčanica". Izmjenama se izraz "opojna droga" mijenja u "droga", a Ministarstvo zdravstva preuzme nadležnost nad kontrolom prometa svih tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. Trenutačno je sustav kontrole prekursora podijeljen između ministarstava zdravstva i gospodarstva, te Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga. (hina/metro-portal)

03.12.2009. 14:09:25
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    03.12.2009. 14:41
    većina građana je nienformirana, da znaju istinu droge bi bile odmah dekriminalizirane... ali šta možemo kada su programirane ovce u većini, a političari se trude da takve i ostanu :-P
  2. avatar
    donhuangenaro
    03.12.2009. 14:43
    a neargumentirano govoriti da je droga 'zlo' govori samo za sebe koliki je primitivizm u naših 'vođa' :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh