« Glazba
objavljeno prije 8 godina
FESTIVALI

Scena se priprema za open-air sezonu

Prvi veliki open-air koncerti su iza nas no sezona tek počinje. Promoteri i ove godine zadovoljno trljaju ruke: karte su sve skuplje, publike je sve više

Sezona je počela ...
Sezona je počela ... (Metro)
Više o

koncerti

,

festivali

,

open-air

Kako će mnogobrojni ljubitelji heavy-metala ove godine preživjeti bez idola Lemmyja Kilmistera koji je krajem prošle godine odlučio napustiti ovodimenzijske pozornice? Najveći svjetski žanrovski festival „Wacken" užurbano traži nove atrakcije.

Smjena generacija

No nije samo odlazak Lemmyja organizatorima masovnih glazbenih okupljanja zadao glavobolje. Povlačenje vokala banda AC/DC Briana Johnsona je isto tako veliki udarac za teškometalnu publiku kao i najava povlačenja Ozzyja Osbournea. Doduše Ozzy je već više puta najavljivao kako više neće nastupati sa svojim Black Sabbathom pa je to „obećanje" ipak prekršio, no, barem do daljnjega, organizatori "metalnih" festivala su prisiljeni tražiti zamjenu. Ali pesimizmu među promoterima nema ni traga.

Iako vremešne zvijezde polako, na ovaj ili onaj način, odlaze sa scene, zanimanje za živom svirkom ne jenjava nego raste. Smjena generacija je odavno u punom mahu što se pokazalo i na prvom od ovogodišnjih velikih rock open-air festivala, „Rockavariji" u Münchenu. Ovdje rame uz rame na pozornici stoje prekaljeni kadrovi poput Iron Maidena (iako su se mediji više bavili slijetanjem bandovog Jumbo Jeta nego koncertom) i Slayera ali i mlade metalske nade poput banda Beyond the Black koji su tek prošle godine objavili prvi album. „Na sreću je tu bogata vrlo mlada međunarodna i domaća scena", kaže predstavnik njemačke udruge promotera Jens Michow.

Heavy metal u kupaćima, ali i u pancericama

To što se neki tvrdokorni fanovi žeste zbog miješanja žanrova na pojedinim festivalima Michow ne smatra problemom. „Na kraju krajeva postoje usko specijalizirani festivali na kojima niti jedan izvođač ne strši svojom pojavom", kaže on. I izvođači su postali manje izbirljivi. Otkako su live nastupi, a najvažnija je upravo sezona open-air festivala, postali glavni izvor prihoda, malo koji band zbog šarolikosti festivala odbija nastupe. Mnogi bandovi su se okrenuli taktici besplatnog nuđenja svoje glazbe preko Interneta samo kako bi pridobili što više publike za live nastupe. Promoteri profitiraju od ovog trenda. Samo je u Njemačkoj prošle godine na tristotinjak festivala utrženo 337 milijuna eura. „Posvuda niču novi festivali. Zanimanje za live-eventima je u porastu", kaže Michow.

Legendarni festivali, poput heavy metal spektakla „Wacken Open Air" već odavno pucaju po svim šavovima. 75.000 karata po 190 eura je bilo rasprodano za samo nekoliko sati. Organizatorima „Wacken" nije dosta i u međuvremenu organiziraju i heavy metal krstarenja a od sljedeće sezone i heavy metal zimovanja u Austriji.

Piše: DW
30.05.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh