« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
KORISNO I UGODNO

Savršene biljke za male prostore

Biljke su jedinstvena dekoracija koja se isplati i na druge načine osim estetskog

Aloe Vera
Aloe Vera (Shutterstock)
Više o

biljke

,

mali prostori

,

Tim Cook

Osim što poboljšavaju kvalitetu zraka i generalni miris sobe, biljke stvaraju miran ugođaj koji je savršen za studente ili poslovne ljude.

No biljka u malom prostoru zahtjeva dio odgovornosti, stoga budite sigurni da izaberete onu koja će se definitivno isplatiti. Takve biljke tolerirat će malo svjetla i vode, te neće mnogo narasti u ionako već napučenoj sobi. Pogledajte listu i izaberite one koje vam najviše odogovaraju.

Patuljasto drvo limuna - ne čini se logičnim da stavite drvo u toliko napučen i malen prostor, no patuljasto drvo limuna se vrlo dobro snalazi u takvim uvjetima. Može narasti do skoro 2 metra pod dobrim okolnostima, stoga zahtijeva malo podrezivanja kako bi ostalo u donekle prihvatljivoj veličini. No trud se isplati zbog predivnih žutih limuna koji rastu cijele godine dana i osvježavajućeg mirisa. Zalijevajte drvo dovoljno kako bi zemlja ostala vlažna, a poškropite i listove da ne presuše. Držite ga pored prozora da ima dovoljno svijetla, a gnojivo mu možete dati jednom mjesečno.

>> Kućne biljke mogu vam spasiti život

Menta - za jednostavan, prirodan i zdrav način oslobađanja od stresa odaberite mentu. Usitnite ili žvačite list mente koji ispušta jaku aromu dobru za smirenje živaca, smanjenje mučnine i osvježavanje daha. Menta dolazi u različitim varijantama i lako se uzgaja. Samo se potrudite da ima dovoljno svijetla cijele godine.

Lavanda - ova biljka živih boja ima jak miris koji je odličan za osvježenje sobe. Kako biste održali miris, možete osušiti listove i napraviti vrećice za ladice i ormare. Lavanda voli sunce i zrak stoga je držite pored otvorenog prozora. Držite je u pjeskovitom tlu koje se lako suši, jer korijen brzo truli na vlazi.

Aloe vera - smatrajte ovu biljku vašim osobnim lijekom, barem kad su posrijedi iritacije kože poput opeklina od sunca. Samo prepolovite list i iscijedite tekućinu na bolno mjesto. Aloe vera je savršena za sobe u kojima nema mnogo sunca (listovi postaju smeđi ako su dugo izloženi suncu) i ne zahtijevaju mnogo vode. Biljku je lako održavati, a njene koristi su velike.

Afrička ljubičica - ova biljka savršen je cvijet za malu studentsku sobicu. Dovoljno je mala da je se može smjestiti bilo gdje, ne treba mnogo vode, a uspijeva na različitim temperaturama. Cvijet nije poznat samo po svojoj ljepoti nego i što osvježava zrak i uklanja štetne čestice.

Kaktus - kroz brigu za ovu biljku možete naučiti neke stvari o sebi. U slučaju da ugine znat ćete da ste nemarniji od pustinje. Još uvijek se vode rasprave o tome štiti li kaktus ispred kompjutera od zračenja. Glavno pravilo za uzgoj: nemojte pretjerati s vodom.

10.09.2010. 14:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh