« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
MLJAC

Savjeti za savršen božićni ručak

Purica se u našim krajevima tradicionalno nalazi na blagdanskim stolovima, pa evo nekoliko savjeta svjetskih kuharskih zvijezda kako je pripremiti da bude najbolja

Kako da purica ispadne savršeno
Kako da purica ispadne savršeno (Arhiva)
Više o

recepti

,

božićni ručak

,

najbolji recepti

,

najbolji božićni ručak

,

purica s mlincima

,

Gordon Ramsay

,

Heston Blumenthal

,

Nigella Lawson

Purica s mlincima najčešći je gost blagdanskog stola, a svatko ima neku svoju malu tajnu kako je napraviti najboljom mogućom. No, u kuhinji nikad ne škodi poslušati savjete kuharskih mađioničara, pa donosimo neke ideje koje biste mogli primjeniti već danas. Naravno, ima savjeta i za one koji vole neko drugo pečenje.

Jedan od jednostavnih i učinkovitih je savjet Nigelle Lawson koja pokušava olakšati traumatično cjelodnevno stajanje u kuhinji kraj purice u pećnici - pecite je naopako, tako da joj prsa budu okrenuta prema dolje. Tako će se masnoća slijevati prema naprijed i učinit će ih sočnim i puno ukusnijim nego inače. 

Ako, primjerice, više volite svinjetinu na blagdanskom stolu, napravit ćete pravo malo čudo i vatromet božićnog okusa ako ujutro meso natrljate đumbirom i prstohvatom cimeta. Mirisi koji će se širiti privući će cijelu obitelj u kuhinju ...

Heston Blumenthal je poznat po svojoj ljubavi prema kompliciranim jelima, stoga je i njegova ideja zahtjevna, ali se isplati. Naime, savršena božićna purica trebala biti biti sočna, a kožica zlatno-smeđa i hrskava. Stoga Heston preporučuje čak 6 sati pečenja purice na temperaturi od samo 60 stupnjeva.

Zatim izvadite puricu na kratko iz pećnice koju zagrijete na 250 stupnjeva i vratite je unutra na desetak minuta - korica će biti baš onakva kakva treba biti, ali budite oprezni da vam ne zagori.

Vraćamo se Nigelli Lawson, majstorici janjetine. Ona kaže da za svaki kilogram janjetine treba 20 minuta u pećnici, pa će vam ružičasto i najbolje pečeno meso biti prava rapsdoija okusa u ustima. Ako pak volite malo jače pečeno, zbroju treba dodati još 20 minuta bez straha da ćete prepeći meso.

Za kraj, nekima je krumpir draži od mlinaca, a tu ćemo onda servirati savjet nemilosrdnog Gordona Ramsaya

On predlaže da krumpir nasječete na srednje velike komade, poslažete ga u lim za pečenje, nasolite, pospete šafranom i prelijete maslinovim uljem. Tako pripremljen krumpir bit će pečen za točno 15 minuta, pa ga možete staviti točno prije nego što krenete jesti i bit će savršen.

25.12.2013. 10:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh