« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
UŽITAK

Sauna ima puno prednosti, ali nije za svakoga

Pojedinci koji imaju povišen krvni tlak ili srčane probleme trebali bi razgovarati s liječnikom prije odlaska na tretman u sauni - isto vrijedi i za trudnice

Sauna
Sauna (Ahmet Guler/FreeDigitalPhotos)
Više o

znojenje

,

sauna

,

spa

Sudeći prema dugogodišnjoj finskoj tradiciji, ne bi bilo loše kad bi saune postale redovit dio našeg životnog režima jer su dobre za opuštanje i poboljšanje stanja uma i tijela, ali i više od toga. Danas su dostupnije više nego ikad i zaista ih nije problem pronaći čak i u manjim gradovima. Sauna je u biti omanja zatvorena prostorija koja se zagrijava do temperatura između 75 i 110 stupnjeva Celzijevih uz pomoć specifičnih peći na drva, električnih ili infracrvenih grijača. Finske saune obično imaju peć na drva koja se prska vodom.

Električni grijači mogu prostor učiniti vrlo suhim čime ćete iziritirati respiratorni trakt. Saune s infracrvenim grijačima stvaraju toplotu koja grije tijelo umjesto zraka pa se tako više znojite. Gotovo sve saune imaju drvene klupe na kojima možete sjediti ili ležati. Dok ste u njoj, temperatura kože može se popeti do 40 stupnjeva, a temperatura tijela na 38 Celzija. Povećanje temperature izaziva intenzivniju cirkulaciju što rezultira jačim znojenjem i izbacivanjem toksina i nečistoća iz organizma kroz pore na koži.

U empirijskom smislu prednosti saune još nisu detaljno precizirane, ali brojni korisnici tvrde da su saune dobre za ublažavanje boli, artritisa i kočenosti, dobra je za ten, oporavak mišića i povećanje fleksibilnosti.

Međutim, saune nisu za svakoga. Pojedinci koji imaju povišen krvni tlak ili srčane probleme trebali bi razgovarati s liječnikom prije odlaska na tretman u sauni. Isto vrijedi i za trudnice no za njih je opasnije sjediti u vrućim kupkama nego biti u saunama. Dakle, ništa bez liječnika. Na kraju, zapamtite i sljedećih nekoliko smjernica ako planirate ići u saunu:

  • Nemojte u njoj biti duže od 15 do 20 minuta
  • Nemojte zaspati
  • Ako osjetite vrtoglavicu i slabost, odmah izađite
  • Popijte puno hladne vode prije ulaska u saunu, tijekom boravka u njoj i nakon izlaska iz nje
  • Izbjegavajte alkohol i lijekove koji mogu spriječiti znojenje i povećati vam tjelesnu temperaturu
  • Ne idite u saunu ako imate povišenu temperaturu ili groznicu
  • Uklonite sav nakit prije ulaska u saunu. metalni predmeti mogu se jako zagrijati i spaliti vam kožu
11.11.2010. 07:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh