« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
AL KAIDA OPET AKTIVNA

Saudijski obavještajci upozoravaju Europu na terorističke prijetnje

Općenito gledano, zadnjih tjedana u Europi raste prijetnja terorističkih napada - Francuska najviše ugrožena

Brice Hortefeux
Brice Hortefeux (Getty Images)
Više o

Francuska

,

terorizam

,

Europa

,

Al-Kaida

,

Siri

Saudijske tajne službe su "prije nekoliko dana" upozorile europske kolege na terorističku prijetnju "na kontinentu, a posebno u Francuskoj", koja dolazi od Al Kaide na Arapskom poluotoku (AQPA), rekao je u nedjelju francuski ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux.

"Prije par sati ili par dana" Europljani su primili "novu poruku saudijskih službi da je Al Kaida na Arapskom poluotoku nedvojbeno aktivna ili da planira biti aktivna", rekao je ministar u radijskoj emisiji. Dodao je da se prijetnja odnosi na "europski kontinent, a posebno na Francusku", ne navodeći vrstu prijetnje. "Prijetnja je stvarna i naš se oprez ne umanjuje", dodao je ministar, rekavši da je sigurnosni plan Vigipirate i dalje na trećem od četiriju stupnjeva pripravnosti. Četvrti stupanj se proglašava u slučaju neposredne opasnosti. AQPA, koja u Jemenu ima jedan od najvećih centara za novačenje, isplanirala je ondje neuspjeli napad na američki zrakoplov za Božić 2009.

Saudijsko upozorenje dolazi nakon upozorenja služba Magreba i SAD-a, podsjetio je Hortefeux. Ministar je posebno spomenuo mogućnost "neposrednog" napada koji bi u Francuskoj mogla počiniti Al Kaida islamskog Magreba (AQMI) koja je preuzela odgovornost za otmicu petero Francuza, Togoanca i Madagaskarca u Arlitu, na sjeveru Nigera 16. rujna i koja je uputila upozorenje Parizu.

Općenito gledano, zadnjih tjedana u Europi raste prijetnja terorističkih napada. Po informacijama koje su 29. rujna objavili britanski i američki mediji, zapadne obavještajne službe otkrile su da Al Kaida planira napade u velikim gradovima Velike Britanije, Francuske i Njemačke, poput napada u Mumbaju u kojima je 2008. ubijeno 166 ljudi. Te su informacije djelomično potvrdili čelnici, ali ne i vlade tih zemlja. Dok zadnjih tjedana u Francuskoj raste broj neutemeljenih uzbuna, Hortefeux je rekao da se u Francuskoj "u prosjeku" uspiju spriječiti dva atentata na godinu i da je trenutačno 61 osoba u zatvoru "zbog terorizma". (hina/metro-portal)

18.10.2010. 09:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh