« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
POLAKO

Čileanski rudari se vraćaju na mjesto nesreće

Šestorica rudara stigla su sa svojim obiteljima pred rudnik San Jose, a zasad nitko od njih ne govori o mračnim danima pod zemljom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

La Sagrada Familia

,

Velika Gospa radno vrijeme

,

Davor Permin

Nekolicina od 33 spašenih rudara na sjeveru Čilea vratila se u nedjelju ujutro pred rudnik San Jose gdje će sudjelovati na misi na otvorenom i posjetiti šatorsko naselje u kojemu su njihove obitelji očekujući završetak operacije spašavanja živjele više od dva mjeseca.

Šestorica rudara stigla su zajedno s članovima obitelji u opustjelo šatorsko naselje gdje je tijekom operacije spašavanja živjelo stotinjak ljudi, među kojima članovi obitelji, spasioci i novinari, a u danima uoči izvlačenja rudara na površinu i do 4.000 ljudi, od kojih 2.000 novinara.

Juan Carlos Aguilar (49) prvi je stigao sa ženom i sinom pred ulaz u rudnik gdje ga je čekalo stotinjak novinara. Obišao je naselje koje su obitelji rudara prozvale "Kamp nade" i posjetio šator u kojemu je boravila njegova obitelj. Za njim su došli Luis Urzua, voditelj rudara u vrijeme boravka pod zemljom, Bolivijac Carlos Mamani, Juan Illanes, koji je nosio jednoipogodišnju kćer te Jimmy Sanchez i Dario Segovia.

Policija je morala intervenirati kako bi oslobodila prolaz rudarima koje je okružilo mnoštvo novinara.

Od četvrtka do subote, 32 od 33 rudara napustila su bolnicu u Copiapu, gdje su bili podvrgnuti pregledima i njezi, nakon čega su se vratili kući. Posljednji među njima, Victor Zamora, trebao bi ostati na promatranju do utorka zbog problema sa zubima.

Tridesettrojica rudara bila su 69 dana 600 metara pod zemljom nakon urušavanja okna 5. kolovoza i cijelo su vrijeme bili u središtu svjetske medijske pozornosti. U srijedu su izvučeni na površinu u operaciji spašavanja koja je trajala 22 sata, koju su izravno prenosile televizijske mreže iz cijeloga svijeta.

Rudari zasad ne govore mnogo o vremenu provedenom u vlažnoj i skučenoj komori pod zemljom. Neki kažu da čuvaju priču za knjigu što će ju napisati o tim danima provedenim u 'paklu'. (hina/metro-portal)

17.10.2010. 20:27:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh