« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
reforme

Saudijski kralj odlučio promijeniti zemlju

Djevojke iz Ryhada dobivaju svoju šansu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

muslimani

,

reforme u Saudijskoj Arabiji

,

Saudijski kralj Abdulah

,

Nur Fajez

,

vahabiti

,

ravnopravnost žena

Saudijski kralj Abdulah otpustio je dva klerika tvrdolinijaša u sklopu izmjena u vladi ovoga vikenda, što je znak da Saudijska Arabija namjerava ubrzati reforme i podrezati krila moćnog vjerskog establišmenta.

Saudijska tradicije prekinuta je u subotu kada je prvi put u povijesti ove zemlje jedna žena ušla u vladu u okviru preustroja kabineta. Saudijski kralj Abdulah imenovao je Nur Fajez zamjenicom ministra obrazovanja žena, što se smatra prekretnicom u zemlji u kojoj su žene dobile pravo glasa tek prije pet godina.

U prvom preustroju vlade otkako je kralj Abdulah došao na prijestolje u kolovozu 2005. godine, suveren je dekretom imenovao nove ministre obrazovanja, pravosuđa, informiranja i zdravstva. On je također imenovao novog predsjednika Vrhovnog suda kao i novog šefa vjerske policije.

Promjene u vladi potresle su monopol stroge islamske škole misli, koja se identificira s dominantnim vahabitima, sljedbenicima radikalne struje u islamu, pošto su u nju ušli predstavnici tri umjerenije sunitske škole, ali nitko od predstavnika šijitske manjine.

"Cilj je potpuno jasan: smanjiti utjecaj vjerskog establišmenta na pravni i obrazovni sustav", rekao je Mustafa Alini iz Zaljevskog istraživačkog centra sa sjedištem u Dubaiju.

"Cilj je provesti reformsku viziju koja se ne može provesti sa starom gradom, posebice u vjerskim institucijama", dodao je. "Mi svjedočimo mini-revoluciji". (hina/metro-portal)

16.02.2009. 11:43:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh