« Svijet
objavljeno prije 7 godina
BRUXELLES

Sastanak na vrhu posvećen Brexitu

Na dnevnom redu summita je i preseljenje dviju europskih agencija iz Londona u EU. Radi se o agenciji za lijekovima i i o agenciji za banke

Summit o Brexitu
Summit o Brexitu (Arhiva)
Više o

Bruxelles

,

summit

,

Brexit

Andrej Plenković u Bruxellesu sudjeluje na sastanku na vrhu 27 šefova država i vlada, na kojem će se prihvatiti smjernice za pregovore o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. To je prvi formalni korak koji EU poduzima nakon što je London 29. ožujka formalno aktivirao članak 50, to jest obavijestio Europsko vijeće o namjeri izlaska iz EU-a.   

U nacrtu dokumenta koji se dogovarao na radnim i diplomatskim razinama stoji da će pregovori biti u dvije faze. Prva faza je rješenje neposrednih posljedica Brexita kao što su jamstva za oko 5 milijuna Europljana i Britanaca koliko ih živi s obje strane La Mancha, jamstva da će ispuniti sve finacijske obveze koje proizlaze iz dosadašnjih zajedničkih odluka i dogovor oko meke granice između Irske i Sjeverne Irske.

Na dnevnom redu summita je i preseljenje dviju europskih agencija iz Londona u EU. Radi se o agenciji za lijekovima i i o agenciji za banke.

Čelnici Europske unije formalno će u subotu na summitu o Brexitu potvrditi da će Sjeverna Irska automatski biti dio Europske unije ako se na referendumu ujedini s Republikom Irskom, kazali su u petak diplomati.

Premijer Plenković će na rubu summita razgovarati s predsjednicima Europskog vijeća i Komisije Donaldom Tuskom i Jean-Claude Junckerom te sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom o rješavanju problema dugih kolona na hrvatsko-slovenskoj granici zbog provedbe nove europske uredbe.

29.04.2017. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh