« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
VIDJET ĆEMO...

Postignut dogovor, gužve na granicama idu u povijest?

Plenković, Cerar i Juncker sastali su se neposredno prije početka summita EU-a koji je posvećen Brexitu

Čekanja ne bi smjela prelaziti 15 minuta
Čekanja ne bi smjela prelaziti 15 minuta (Twitter)
Više o

Slovenija

,

Hrvatska

,

Andrej Plenković

,

gužve na granicama

,

Miro Cerar

Andrej Plenković i Miro Cerar postigli su u subotu na trilateralnom sastanku s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom dogovor da se na graničnim prijelazima prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole putnika čim vrijeme čekanja dosegne 15 minuta.

"Danas smo dogovorili da će se sa sustavnih prijeći na ciljane kontrole temeljem vodiča koje je Komisija spremila, čim čekanje na granicama bude veće od 15 minuta. Što znači da sada vrlo jasno imamo potvrđeno od strane Komisije pravno utemeljeni način koji dopušta graničnoj policiji da u skladu s procjenom rizika lakše prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole", rekao je Plenković, dodajući da se primjenom toga dogovora može praktički krenuti već sutra.

Plenković, Cerar i Juncker sastali su se neposredno prije početka summita EU-a koji je posvećen Brexitu.

Premijer Plenković kazao je da bi dogovor sa slovenskom stranom trebao olakšati i smanjiti gužve, te omogućiti primjereniji protok prometa, osobito u turističkoj sezoni.

Istaknuo je da je ozračje na sastanku bilo vrlo konstruktivno te zahvalio slovenskom kolegi na razumijevanju.

"Ja sam danas došao fokusiran na problem koji je akutan i koji moramo riješiti. Kolega Cerar je pokazao izrazito dobru volju, Slovenija je nama prijateljska zemlja. Obje smo turističke destinacije. Smatramo da moramo pronaći rješenje koje će Sloveniji, koja je već u Schengenu i Hrvatskoj, koja se sprema za Schengen, dati vjerodostojnost", rekao je Plenković.

Nakon sastanka, Europska komisija je objavila zajedničko priopćenje u kojem se kaže da su se "Slovenija i Hrvatska dogovorile da će obavijestiti Komisiju - sukladno schengenskom graničnom zakoniku - o odluci da će provoditi ciljane provjere svaki put kada vrijeme čekanja na određenim kopnenim graničnim prijelazima između dviju zemalja postane dulje od 15 minuta".

Komisija je u istom priopćenju objavila da će Hrvatska od 27. lipnja imati puni pristup SIS-u.

"Složili smo se da se zakon EU-a o jačanju kontrola na schengenskim granicama i sigurnosti naše Unije mora primjenjivati i provoditi. U tom kontekstu pozdravljamo činjenicu da će Hrvatska imati puni pristup Schengenskom informacijskom sustavu do 27. lipnja 2017.", kaže se u priopćenju.

Pristup Schengenskom informacijskom sustavu prvi je korak ka ukidanju provjera na unutarnjim granicama EU-a prema Hrvatskoj.

"Hrvatska policija, sve naše službe, imat će jednak pristup bazi podataka kao i države koje su u Schengenu. To je jedan od koraka u procesu evaluacije naših priprema za Schengen", rekao je Plenković, dodajući da će Komisija svoje evaluacijsko izvješće objaviti u studenome.

29.04.2017. 14:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh