« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SAMO IMENA

Sastanak na Brdu kod Kranja bez obilježja država?

Srbija odbija sudjelovati na konferenciji u Sloveniji ukoliko predstavnici Kosova budu predstavljeni imenom svoje države

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Boris Tadić

,

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

Brdo kod Kranja

,

Srbija Kosovo

Sudionici predstojeće konferencije o europskim perspektivama zapadnog Balkana, što će se održati 20. ožujka na Brdu kod Kranja, mogli bi biti predstavljeni samo osobnim imenima bez navođenja državnih obilježja, piše u petak slovenski Dnevnik pred susret slovenskog premijera Boruta Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor sa srbijanskim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u Ptuju.

Srbija, naime, odbija sudjelovati na konferenciji ukoliko predstavnici Kosova budu predstavljeni imenom svoje države koju Srbija smatra dijelom svoga teritorija i mediji navode da će dvoje premijera, suorganizatora konferencije, nastojati uvjeriti Tadića u potrebu prisutnosti njegove države na regionalnoj konferenciji koja se održava uz potporu Europske komisije.

"Borut Pahor i hrvatska premijerka pokušat će Tadića uvjeriti da ipak sudjeluje na konferenciji", navodi ljubljanski dnevni list "Dnevnik" koji podsjeća da Srbija ne dolazi na sastanke na kojima je Kosovo predstavljeno kao nezavisna država.

List navodi da slovensko ministarstvo odbija komentirati opcije u vezi s pripremama za konferenciju. "Dnevnik" međutim tvrdi da je u igri mogućnost da predstavnici Srbije, Kosova i svi ostali predstavnici zemalja u regiji na konferenciji budu predstavljeni samo osobnim imenima, bez navođenja država iz kojih dolaze.

Riječ je, pojašnjava "Dnevnik", o načinu koji se koristi i na neformalnim, takozvanim "Gymnich" sastancima ministara vanjskih poslova Europske unije, a na taj bi se način izbjegla opasnost da čelnici Kosova ili Srbije bojkotiraju konferenciju. (hina/metro-portal)

05.03.2010. 11:57:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh