« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
KAMPANJA ZA IZBORE

Sarkozy postao popularniji za 8 posto

Sarkozy je dvama velikim skupovima prošli tjedan uspio pridobiti dio nezadovoljne francuske javnosti i popularnost povećati na 38 posto, za 8 bodova više nego u siječnju

Fotografija vijesti
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Francuska

,

predsjednički izbori

,

popularnost predsjednik

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy uspio je poboljšati popularnost energičnim naporima u kampanji za predsjedničke izbore na proljeće kojima želi osvojiti drugi mandat, pokazuje anketa u utorak, javlja Hina.

Prema anketi LH2 Sarkozy je dvama velikim skupovima prošli tjedan uspio pridobiti dio nezadovoljne francuske javnosti i popularnost povećati na 38 posto, za 8 bodova više u odnosu na siječanj, što je njegov najbolji rezultat ove godine.

Ispitivanje također otkriva da je zaustavljen pad nezadovoljstva birača koji imaju negativno mišljenje o predsjedniku iz stranke desnog centra UMP. Njih je danas 58 posto, a početkom siječnja bilo ih je 65 posto.

U prvome izbornom krugu 22. travnja Sarkozyju će glavni protukandidat biti Francois Hollande iz stranke socijalista. U drugome krugu 6. svibnja Hollande bi, prema anketi, pobijedio s 12 posto prednosti kada bi se izbori održali danas.

Rezulatati ankete TNS Sofres od ponedjeljka govore da 76 posto ispitanika drži Hollandea simpatičnijim od Sarozyja, no 72 posto ispitanih vjeruje da je Sarkozy bolji donositelj odluka.

Sarkozy je u utorak obišao veletržnicu u Parizu kako bi odbacio optužbe predsjednice stranke krajnje desnice Marine Le Pen da Francuzi ne htijući jedu meso "halal" (od životinja klanih prema protokolu islamske vjere).

"Halal" je samo 2,5 posto od 200.000 tona govedine koja se svake godine konzumira u pariškoj regiji, ustvrdio je predsjednik.

Prema mjesečnoj anketi koju za nekoliko francuskih medija objavljuje Ipsos-Logica Hollande bi u prvome krugu dobio 32, a Sarkozy 25 posto, dok bi 16 posto dobila Marine Le Pen, a 11 posto kandidat centra Francois Bayrou.

Nakon veletržnice Sarkozy je u utorak odjurio na zapadnu obalu kako bi posjetio čeličanu kompanije ArcelorMittal u mjestu Florange koja mjesecima ne radi i obećao pomoći da spriječi zatvaranje.

Čeličana je postala izborna bojišnica između ljevice i desnice jer i Hollande obećava učiniti sve da zaustavi pad konkurentnosti posrnule francuske industrije.

21.02.2012. 17:04:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh