« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
PREVARE

Pazite kako koristite bankomate u Sloveniji

U Ljubljani i Mariboru je zabilježen porast "cash trappinga", odnosno fizički se onemogući izlaz novcu iz bankomata kojeg kada odete pokupe lopovi

Fotografija vijesti
Više o

Slovenija

,

Ljubljana

,

Maribor

,

krađe na bankomatima

,

cash trapping

Slovenska policija upozorila je u utorak građane na oprez pred novom pojavom prijevare korisnika bankomata takozvanim "cash trappingom" budući da je zadnjih nekoliko dana zabilježeno više takvih slučajeva u Ljubljani i Mariboru, javlja Hina.

Riječ je o tehnici pri kojoj počinitelji u bankomat postave "klopku", letvicu koju pričvrste ljepilom ili selotejpom ispod proreza za isplatu gotovine, čime blokira izlazak novca. Nakon što nesmetano izvede operaciju na bankomatu, a iz aparata potom ne dobije novac, korisnik obično misli da se radi o tehničkoj pogreški, a kada se udalji od bankomata počinitelj ili počinitelji skidaju "klopku" zajedno s novcem.

Broj takvih prijevara u Europi u naglom je porastu, lani ih je zabilježeno 70 posto više. Zbog učestalosti takve prijevare zadnjih dana slovenska policija je u utorak, u priopćenju za javnost, upozorila korisnike bankomata da prije njihove upotrebe provjere je li prorez za gotovinu slobodan. Posebno ih upozorava na moguće nepoznate osobe koje bi im mogle pristupiti kako bi im odvratile pažnju ili ih udaljile. U slučaju da ustanove manipulacije, policija preporučuje da o tome odmah obavijeste vlasnike bankomata i policiju, ne udaljavajući se s mjesta događaja.

21.02.2012. 17:22:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh