« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
SARKOZY:

Dok je nuklearnog oružja, NATO će ostati nuklearni savez

Europa će biti sigurnija samo u slučaju nuklearnog odvraćanja, ali Francuska će ipak poduprijeti plan NATO-a o izgradnji proturaketnog štita, potvrdio je Sarkozy

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

NATO

,

proturaketni štit

,

nuklearno oružje

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy podsjetio je u petak da Francuska smatra da je nuklearno odvraćanje i dalje nezaobilazno u jamčenju sigurnosti Europe, ali je naglasio da je spreman pridonijeti NATO-ovom planu proturaketnog štita.

"Sve dok postoji nuklearno oružje, Sjevernoatlantski savez će ostati nuklearni savez", naglasio je Sarkozy u priopćenju Elizejske palače nakon što je u Parizu razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom. Predsjednik Sarkozy je također ponovio načelnu podršku Francuske planu proturaketnog štita kojeg NATO treba potvrditi tijekom summita 19. i 20 studenoga u Lisabonu.

Sarkozy drži da taj plan mora biti "realan, usklađen s razvojem prijetnje nekih programa Bliskog istoka i radi suradnje, popraćen dijalogom s Rusijom". Ranije tijekom dana ured francuskog predsjednika je obznanio da Francuska podupire predloženi NATO-ov sustav obrane od projektila i spremna je platiti dio troškova izgradnje proturaketnog štita. (hina/metro-portal)

15.10.2010. 22:48:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    16.10.2010. 01:38
    Sarkozy leti sljedeće izbore i to naglavačke
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh