« Film
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci

Sarajevo u kinu Europa

Film iz Makedonije
Film iz Makedonije
Više o

Sarajevo Film Festival

,

kino Europa

,

Teona Mitevska

,

Edo Murtić

,

Rajko Grlić

,

Nuri Bilge Ceylan

,

Hugh Hudson

,

Marija Škaričić

,

Michael Weber

Ususret Sarajevo Film Festivalu koji će se održati od 15. do 23. kolovoza, zagrebačko kino Europa danas će ugostiti makedonski film ‘Ja sam iz Titovog Velesa’ Teone Mitevske, prošlogodišnjeg dobitnika posebne nagrade žirija na tom festivalu. I ove godine Sarajevo Film Festival će omogućiti potpuni uvid u najnoviju svjetsku filmsku produkciju uz poseban naglasak na jugoistočnu Europu, a od ove godine priliku za sudjelovanje u natjecateljskom programu imaju i filmski autori iz Austrije.

Selekcija natjecateljskog programa za igrani, kratki i dokumentarni film 14. Sarajevo Film Festivala bit će objavljenja krajem srpnja. Najavljeno je da će program ‘Tribute to’ ove godine biti posvećen jednom od najznačajnijih svjetskih filmskih redatelja Toddu Haynesu, koji će u Sarajevu predstaviti svoju retrospektivu.

U sarajevskoj vijećnici će se u sklopu festivala 21. kolovoza otvoriti izložba Ede Murtića, koja će prvi put u cijelosti predstaviti njegov ratni ciklus od 1990. do 2004. Tijekom izložbe prikazivat će se dokumentarni film Rajka Grlića ‘Stina’, koji prikazuje kako nastaje jedna Murtićeva slika. U festivalskom žiriju bit će turski redatelj i scenarist Nuri Bilge Ceylan, britanski redatelj Hugh Hudson, hrvatska glumica Marija Škaričić, dvostruka dobitnica Srca Sarajeva za najbolju glumicu, osnivač i direktor ‘Match Factoryja’ Michael Weber iz Njemačke te umjetnička direktorica Taormina Film Festivala iz Italije.

Za CineLink 2008., razvojni program u kojem se u sklopu festivala predstavljaju dugometražni projekti u razvoju, odabrano je 12 projekata koji će se natjecati za tri nagrade u vrijednosti 12,5 tisuća eura. Ponovno će se organizirati i Sarajevo Talent Campus, platforma za edukaciju i kreativne projekte novih filmskih stvaratelja, studenata filma i mladih stručnjaka u regiji.   (HINA/METRO)

29.05.2008. 22:15:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh