« Film
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci

Na Animafestu Oscarom nagrađeni ‘Peća i vuk’

U subotu se otvara kratkometražno izdanje festivala animiranog filma

Na festivalu će biti prikazano više od 500 filmova iz cijelog svijeta
Na festivalu će biti prikazano više od 500 filmova iz cijelog svijeta
Više o

Animafest Special

,

Animafest

,

Peća i vuk

,

Susie Templeton

Programom filmova ‘Animafest Special’, među kojima je i aktualni dobitnik Oscara ‘Peća i vuk’ Susie Templeton, u subotu u Otvorenom kinu Gliptoteka počinje kratkometražno izdanje 18. svjetskog festivala animiranog filma.

- Program Animafest Special posvećen je filmovima koji su stigli prekasno za žiriranje, no festivalski tim ih svakako preporučuje - rekao je umjetnički direktor Krešimir Zimonić na konferenciji za novinare.

Drugi dio tog programa donosi pobjednika festivala animacije u Stuttgartu, film ‘Franz Kafka: Seoski liječnik’ Kojija Yamamure. Na otvorenju će se dodijeliti i nagrada za životno djelo estonskom animatoru i karikaturistu Priitu Paernu te britanskoj producentici Clare Kitson za doprinos teoriji animacije.

NagradeNa otvorenju će se dodijeliti i nagrada za životno djelo estonskom animatoru Priitu Paernu te britanskoj producentici Clare Kitson. 

Do 5. lipnja u programu festivala, koji će se održati u kinima Europa, Central i Grič te Otvorenom kinu Gliptoteka, bit će prikazano više od 500 filmova sa svih šest kontinenata. Za Veliku nagradu Animafesta, nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće te nagradu ‘Zlatko Grgić’ za najbolji prvi film izvan obrazovne institucije, natječu se 94 filma iz Velikog natjecanja, u kojem je i pet hrvatskih autora.

Žiri Velikog natjecanja, kojim predsjeda britanska animatorica Joanna Quinn, čine Moustapha Alassane iz Nigera, autor prvog afričkog animiranog filma, Igor Kovaljov, međunarodno priznati animator i redatelj, Caroline Leaf, ugledna američka animatorica i hrvatski animator, glazbenik i ilustrator Danijel Šuljić.

Nagrada ‘Dušan Vukotić’ bit će dodijeljena jednom od 79 filmova u Studentskom natjecanju, dok natjecanje filmova za djecu broji 45 naslova. Najbolji od njih birat će dječji žiri. Na festivalu će biti 120 međunarodnih gostiju, od kojih će mnogi sudjelovati u popratnim programima, okruglim stolovima, prezentacijama knjiga te u diskusijama s autorima. (HINA/METRO) 

28.05.2008. 21:06:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh