« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Sarah Palin oštro kritizirala Obamu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Barack Obama

,

John McCain

,

američki izbori

,

Sarah Palin

,

Republikanska nacionalna konvencija

Guvernerka Aljaske Sarah Palin u srijedu je održala nastupni govor na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u St. Paulu u kojem je prihvatila potpredsjedničku kandidaturu, izrazila spremnost da se uz Johna McCaina uključi u "tešku izbornu borbu" i oštro kritizirala demokratskog kandidata Baracka Obamu, kao nesposobnog da vodi SAD.

"Bit će mi čast prihvatiti nominaciju za potpredsjednicu SAD", rekla je 44-godišnja Palin, tijekom cijelog govora praćena ovacijama oduševljenih republikanskih delegata u prepunom Xcel Energy centru u St. Paulu u Minnesoti.

Pohvalivši McCaina kao domoljuba koji se "jedini od kandidata stvarno borio za Ameriku" i prošao teška iskušenja, i čovjeka koji zna "kako se pobjeđuje u teškim bitkama", Palin je sebe predstavila kao reformatora McCainova kova koja se u Aljasci suprotstavila "uobičajenoj politici, posebnim interesima, lobistima, velikim naftnim kompanijama i mreži 'dobrih starih dečki'".

Palin je oštro kritizirala Obamu, podrugljivo spominjući njegovo iskustvo organizatora zajednice te rekavši kako "ne treba zaboraviti da je to čovjek koji je autor dvaju memoara, a niti jednog zakona ili reforme, čak ni u državnom Senatu".

Također je kritizirala njegovu samopromociju, kazavši kako "u politici ima kandidata koji koriste promjenu da bi promicali svoje karijere". John McCain, po drugoj strani, koristi karijeru da bi promicao promjene, ustvrdila je.

Najveći pljesak, ali i suze publike, zaradila je predstavljajući svoju djecu, 19-godišnjeg sina Tracka koji za osam dana kreće u Irak kao vojnik, tri kćeri i 4-mjesečnog sina s Downovim sindromom. Obećala je obiteljima koja imaju djecu s posebnim potrebama da će u njoj imati "prijatelja i zagovornika u Bijeloj kući". Upozorila je republikanske birače da će Obama, ako postane predsjednik, podići većinu poreza, stvoriti veliku vladu i nametnuti građanima i zemlji "teška porezna opterećenja".

Palin, prva žena koja će se naći na republikanskom listiću za predsjedničke izbore u povijesti, u govoru je posebno istaknula svoju ulogu majke petoro djece, "hokejske majke" kako sebe naziva, i supruge profesionalnog ribara, naftaškog radnika i sindikaliste Todda.

Praćeni televizijskim kamerama, njezin govor su u dvorani pratili suprug Todd i djeca, uključujući i trudnu 17-godišnju kći Bristol, uz koju je bio njezin 18-godišnji zaručnik Levi Johnston.

Trudnoća guvernerkine maloljetne kćeri objavljena je prvog dana konvencije, izazvavši priličan šok delegata, i brojne napise u američkom tisku u kojima se dovodio u pitanje McCainov iznenađujući izbor Sarah Palin.

Reagirajući na prilično negativan odnos matičnih medija prema njoj, i inzistiranje na problematičnim potezima u njezinoj političkoj karijeri, Palin je poručila "svim tim reporterima i komentatorima da ne ide u Washington po njihovo dobro mišljenje, već da bi služila ljudima svoje sjajne zemlje".

U svom se govoru založila za "energetsku neovisnost" Amerike i veće istraživanje i eksploataciju nafte, kao i za razvoj alternativnih izvora energije.

Također je govorila o prednostima republikanske gospodarske politike, koja se, po njenim riječima, oslanja na otvaranje radnih mjesta i privatnu inicijativu građana, u odnosu na demokratsku platformu koja donosi povećanje državne potrošnje, gubitak radnih mjesta i druge negativnosti.

Prije Sarah Palin, konvenciji su se obratili bivši McCainovi protivnici u borbi za nominaciju, Mike Huckabee, Rudy Giuliani i Mitt Romney, koji su također ošto kritizirali Baracka Obamu i demokrate. (HINA)

04.09.2008. 16:50:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh