« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Premijer Tajlanda odbija otići i raspustiti parlament

Sjedište vlade u Bangkoku prosvjednici su zauzeli prije više od tjedan dana

Samak Sundarajev
Samak Sundarajev (AFP)
Više o

Tajland

,

Samak Sundarajev

,

Tej Bunnag

,

Narodni savez za demokraciju

,

državni udar

Premijer Tajlanda Samak Sundarajev je izjavio u četvrtak da je prihvatio ostavku svog ministra vanjskih poslova, ali da on osobno neće dati ostavku i da neće raspustiti parlament, unatoč pogoršanju političke krize.

Ministar vanjskih poslova Tej Bunnag, bivši savjetnik kralja koji je prije nepunih šest tjedana postao šef diplomacije, dao je u srijedu ostavku, što je dodatno uzdrmalo vladu. Samak je na državnom radiju u četvrtak rekao da je prihvatio ministrovu ostavku, ali je ostao odlučan prema svojim protivnicima, koje je usporedio sa samoubilačkom radikalnom sektom.

Nekoliko tisuća prosvjednika okupljenih u Narodni savez za demokraciju, koaliciju nacionalističkih, rojalističkih i sindikalnih militanata, zauzelo je 26. kolovoza sjedište vlade u Bangkoku, tražeći Samakovu ostavku.

Narodni savez za demokraciju koji je od svibnja organizirao više prosvjeda, optužuje Samaka da je saveznik bivšeg tajlandskog čelnika Thaksina Shinawatre, koji je nakon državnog udara 2006. pobjegao u Veliku Britaniju.

Premijer je izjavio da savez nalikuje radikalnoj samoubilačkoj sekti i ustvrdio da se radi o ilegalnoj skupini. Ukazao je da je okupiranje premijerovih ureda "anarhija".

Od 1932. na Tajlandu je izvedeno 18 državnih udara. Do sada se tajlandska vojska odbijala uplitati u sukob između saveza i Samakove vlade. (HINA)

04.09.2008. 17:00:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh