« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
PRAVNE ZAVRZLAME

Sanaderu vrhovni sud u Linzu odbio žalbu na pritvor

21. lipnja isti će sud raspravljati o izručenju Sanadera Hrvatskoj

Fotografija vijesti
Više o

Ivo Sanader

,

HEP

,

Hypo banka

,

Fimi media

Vrhovni zemaljski sud u Linzu odbacio je žalbu bivšeg predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera na pritvor, objavilo je u utorak državno odvjetništvo u Salzburgu, što znači da će Sanader do daljnjega ostati u pritvoru u Salzburgu, javlja Hina.

Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan izjavio je za APA-u da nakon ove odluke razmišlja o žalbi austrijskom vrhovnom sudu, u kojoj bi se pozvao na Sanaderova temeljna ljudska prava.

Vijeće Vrhovnog zemaljskog suda u Linzu raspravljat će 21. lipnja o izručenju Sanadera Hrvatskoj, pošto je sud u Salzburgu 9. svibnja odlučio da se Sanadera može izručiti Hrvatskoj. Sanaderov odvjetnik Suppan uložio je žalbu protiv te odluke, nakon čega sud u Linzu kao višestupanjski treba odlučiti o izručenju.

Sanader je 10. prosinca uhićen u Austriji po tjeralici koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

Bivšeg premijera Hrvatska tereti za zlouporabu položaja i ovlasti u više slučajeva. Istražuje se njegova uloga u slučaju Fimi medija, tvrtke preko koje je iz ministarstava i javnih poduzeća izvučeno više milijuna kuna. Nadalje u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj.

U međuvremenu, protiv njega se vodi istraga i u Austriji, zbog sumnje u pranje novca.

Sanader je izjavio kako se ne osjeća krivim za ono za što ga se tereti i zatražio je suđenje u Austriji. Njegov odvjetnik tvrdi da u Hrvatskoj ne postoje preduvjeti za pravičan postupak u smislu Međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

07.06.2011. 18:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh