« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
IMA TOGA

Afera Spice: Tužiteljica preko sat vremena čitala optužnicu

Optužnica Damira Polančeca i ostale tereti da su se udružili kako bi raznim gospodarskim malverzacijama novcem Podravke kupili većinski udio u toj tvrtci

Damir Polančec
Damir Polančec (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

afera Spice

,

suđenje

,

Podravka

,

Damir Polančec

Na početku suđenja bivšem potpredsjedniku vlade Damiru Polančecu, i sedmorici suoptuženih u slučaju Spice, pročitana je opširna USKOK-ova optužnica nakon koje sudac zagrebačkog Županijskog suda Siniša Pleše u zapisnik unio da se svi optuženi ne osjećaju krivima, što su izjavili na sjednici Optužnog vijeća u prethodnom postupku, javlja Hina.

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš dulje od sat vremena čitala je optužnicu koja Polančeca i ostale tereti da su se udružili kako bi raznim gospodarskim malverzacijama novcem Podravke kupili većinski udio u toj koprivničkoj prehrambenoj tvrtki. Nakon čitanja optužnice, sudac je odredio stanku do 11 sati. Očekuje se da će nakon toga tužiteljica iz USKOK-a i dio branitelja iznijeti uvodne riječi.

Osim Polančeca, optuženi su bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, zatim suvlasnik varaždinske FIMA Grupe Milan Horvat, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić te zagrebački odvjetnik Zoran Marković. Optuženi su zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje. Polančeca se tereti da je kao potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo, ministar gospodarstva te predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju koji odlučuje o prodaji dionica Podravke u državnom vlasništvu zajedno s Marincem i Horvatom povezao ostale okrivljenike kako bi stekli većinski udjel u Podravki.

Optuženici: Damir Polančec, bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, zatim suvlasnik varaždinske FIMA Grupe Milan Horvat, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić te zagrebački odvjetnik Zoran Marković.

Optužene se tereti da su ugovarali poslove kojima su nepotrebno zadužili tu tvrtku te nenamjenski trošili novac kako bi ostvarili plan stjecanja većinskog udjela, u javnosti poznatog kao afera Spice.

U USKOK-u tvrde da su odobravali kredite bez znanja i suglasnosti Uprave i Nadzornog odbora Podravke, kreditno zaduživali tvrtku, davali jamstva po mjenicama i kreditima drugima, a sve kako bi pribavili novac kojim su kupovali dionice. Na taj su način, tvrde u USKOK-u, oštetili Podravku za najmanje 400 milijuna kuna.

Polančeca se nadalje tereti i da je radi prikrivanja plana pokušao iskoristiti autoritet potpredsjednika Vlade te da je od opunomoćenika križevačke tvrtke TD "Gradec" zatražio da prizna 10,7 milijuna kuna nepostojećeg duga Podravki na što opunomoćenik nije pristao. Bivši predsjednik Uprave Podravke Šestak optužen je da je zlorabio položaj i ovlasti u korist odvjetnika Markovića kojega se tereti da je za svoje odvjetničke usluge od Podravke naplatio 1,83 milijuna kuna iako u poslu između mađarske OTP banke, Podravke i tvrtke FIMA Ami Ltd. Malta zastupa tvrtku s Malte, a ne iz Koprivnice. USKOK tvrdi da je plaćanje tog računa odobrio Šestak.

08.06.2011. 12:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh