« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
ekonomsko vijeće

Grinchevi "mudraci" povlađuju Vladi

Prve preporuke Ekonomskog vijeća Vlade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Ljubo Jurčić

,

Darko Tipurić

,

Ekonomsko vijeće predsjednika Vlade

,

grinchevi mudraci

,

Sanaderov ekonomski savjet

,

Sandra Švaljek

,

Željko Lovrinčević

Državni proračun za 2009., postizanje dogovora Vlade i sindikata oko zamrzavanja plaća, brodogradnja i zdravstvena reforma prve su teme kojima će se u narednim danima baviti danas konstituirano Ekonomsko vijeće predsjednika Vlade i Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Prva preporuka Vijeća s današnje ne samo konstituirajuće, već i prve radne sjednice, odnosi se na usuglašavanje stavova svih sindikata javnih i državnih službi o prijedlogu Vlade o zamrzavanju plaća.

Umjesto sastanka s predstavnicima Vlade u idući ponedjeljak, sindikati bi trebali usuglasiti zajedničko stajalište i u utorak ga predstaviti Vladi, dok će Vijeće na stavove i Vlade i sindikata svoje mišljenje dati u srijedu, rekao je predsjednik Vlade Ivo Sanader, ujedno i predsjednik Vijeća nakon sjednice Vijeća.

Potpredsjednica Vijeća, Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta, pritom je kazala da je na sjednici Vijeća vladao prilično jedinstven stav da je zamrzavanje plaća nužno, a da bi se o mogućem rastu moglo govoriti kad se vidi kako će se situacija razvijati u prvoj polovici iduće godine.

Također potpredsjednik Vijeća, Ivica Mudrinić je pak istaknuo nužnost da se razmotri i sustav linearnog povećavanja plaća, odnosno da je došlo vrijeme da Vlada razmisli o 'restrukturiranju' državne uprave.

Govoreći o izazovima krize s kojima bi se Hrvatska mogla suočiti u narednoj godini, premijer Sanader je istaknuo da se tada možda neće više pričati o plaćama, već o radnim mjestima.

Do kraja narednog tjedna Vijeće će biti upoznato i s konturama prijedloga proračuna za 2009., a Švaljek je istaknula da su na današnjoj sjednici prevladani različiti pogledi predstavnika svih ekonomskih teorija te da je zaključeno da je nulti deficit u 2009. godini nužan.

Dapače, sugerirano je i stvaranje određenih rezervi proračunskih sredstava, po mogućnosti proračunskog suficita.

Vijeće je raspravljalo i o "britanskom modelu" borbe s krizom poticanjem potrošnje, no Sanader je kazao kako je zaključeno da to nije dobar model za Hrvatsku, jer bi se poticanjem potrošnje dodatno potaknuo rast uvoza, a time i dovelo u pitanje planirani nulti deficit.

Ujedno je pozvao da svatko od socijalnih partnera i ostalih čimbenika u društvu na sebe preuzme svoj dio odgovornosti te dodao da se to odnosi i na javna poduzeća, ali i lokalne i regionalne samouprave, poručivši im da nije vrijeme za unilateralne poteze, poput povećanja plaća, ali jest za smanjenje cijena komunalnih usluga, čime bi se pomoglo i građanima i gospodarstvu.

Vijeće je raspravljalo i o HUP-ovom prijedlogu smanjenja naknada za HGK, HTZ, Hrvatske šume i sl., zatim o jamstvenom fondu za pomoć gospodarstvenicima suočenim s problemima zbog krize, boljoj pripremi turističke sezone 2009., i drugim temama, o kojima danas nije doneseno mišljenje, ali će biti na dnevnom redu narednih sjednica Vijeća.

Dodao je i da krizu dijelimo s cijelom Europom, uz dodatni izazov dovršavanja pretpristupnih pregovora do kraja iduće godine, u čemu uz krizu, otežavajući čimbenik čine i činjenica da u EU postoji zamor od proširenja, ali i kriza oko prihvaćanja Lisabonskog sporazuma.

Na novinarski upit da li je Vijeće danas razmatralo moguće traženje pomoći od MMF-a, Sanader je kazao da se o MMF-u nije razgovaralo. No, dodao je, ima i drugih opcija, postoje i druge banke, no o tome će biti riječi kada Vijeće pokrene temu fiskalne i monetarne politike.

Članovi Vijeća su Ivica Mudrinić (predsjednik GSV-a), Sandra Švaljek (Ekonomski institut), ekonomist Ante Čičin-Šain, Branko Grčić (dekan splitskog Ekonomskog fakulteta), Ljubo Jurčić (predsjednik Hrvatskog društva ekonomista), Dario Jurin (predsjednik Županijske komore Zadar), Željko Lovrinčević (Ekonomski institut), Franjo Luković (predsjednik Uprave Zagrebačke banke), Žarko Miljenović (glavni ekonomski savjetnik guvernera HNB-a), Domagoj Milošević (član Upravnog odbora Hrvatskih izvoznika), Darko Tipurić (dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta), Željko Turkalj (dekan osječkog Ekonomskog fakulteta), Anton Starčević (glavni ekonomist RBA u ime HUP-a), Mladen Vedriš (zagrebački Pravni fakultet) i Vilim Ribić (predstavnik koordinacije sindikalnih središnjica).

27.11.2008. 23:14:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh