« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
CRY ME A RIVER...

Sanader: Ugrožena su mi ljudska prava

"Iz aspekta Konvencije o zaštiti ljudskih prava koja govori i o pravičnom suđenju, molim da se takve stvari ne ponavljaju jer štete mojoj obrani", kazao je Sanader

Sanader pri uhićenju u Salzburgu
Više o

Ivo Sanader

,

Hypo banka

,

suđenje

,

ljudska prava

,

mito i korupcija

,

ratno profiterstvo

Bivši premijer Ivo Sanader požalio se danas s optuženičke klupe da se objavljivanjem svjedočkih iskaza u medijima krše njegova ljudska prava, navodeći kao primjer procurjeli iskaz svjedokinje koja je danas ispitana na zagrebačkom Županijskom sudu, javlja Hina.

Riječ je o Boženi Ključarić čije je iskaz iz USKOK-a jučer objavljen u dnevnim novinama. Prije njena svjedočenja Sanaderov je odvjetnik Čedo Prodanović uložio prosvjed ističući da nakon objave svjedočenja u medijima to "ispitivanje više nije regularno u odnosu na svjedoke koji su pročitali njezin iskaz".

Nije dobro da se iskazi nalaze u novinama prije suđenja, ali optužnica je pokrenuta i ovaj prigovor ima veću snagu ako dolazi na sudu, kazao je Prodanović.

Sudskom se vijeću potom obratio i Sanader ističući da je jedini logičan zaključak da je optužba ta koja dostavlja informacije medijima.

"Iz aspekta Konvencije o zaštiti ljudskih prava koja govori i o pravičnom suđenju, molim da se takve stvari ne ponavljaju jer štete mojoj obrani", kazao je Sanader.

Tužiteljica iz USKOK-a Tamara Laptoš rekla je da informacije zasigurno ne cure iz Državnog odvjetništva jer objava iskaza u medijima šteti i tužiteljstvu.

Nakon svjedočenja bivšeg premijera Nikice Valentića iskaze su dali i bivša direktorica "Elana" Božena Ključarić i šef Sanaderova kabineta u ministarstvu vanjskih poslova Miroslav Kovačić. Oni su se prisjetili da se Sanader sastajao s bivšim šefom Hypo banke Wolfgangom Kultererom.

Ključarić je kazala da je Sanadera upoznala dok je "Elan" bio u vlasništvu PBZ-a, banke koja je poslovala s Kultererom. Njih su se dvojica nekoliko puta sastajali, a svjedokinja je i prisustvovala jednom sastanku kada se razgovaralo o "Elanu".

No, sudac Ivan Turudić nije dozvolio pitanje obrane je li u dogovaranju kreditu Hypo banke za "Elan" sudjelovao i Sanader, tada zamjenika ministra vanjskih poslova.

Njegov savjetnik Miroslav Kovačić kazao je da se Sanader desetak puta sastao s Kultererom tijekom pregovora o kreditu zbog kojega je optužen kao ratni profiter.

Prisjetio se da je na jednom sastanku prisutan bio i tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, no to je bilo u jednom od kasnijih susreta s čelnicima Hypa, dodao je.

Upitan je li sudjelovao na sastancima i sastavljao bilješke Kovačić je kazao da nije te da ne zna njihov sadržaj. "Moj je zadatak bio po nalogu Sanadera povremeno nazvati Kulterera da dođe na sastanak", rekao je.

"U nekoliko navrata sam dočekao Kulterera, porazgovarao s njim i doveo ga u kabinet zamjenika ministra. Ne sjećam se da je s hrvatske strane još netko prisustvovao tim sastancima", rekao je Kovačić.

Na pitanje o čemu se razgovaralo na sastancima Kovačić je kazao da je radeći u ministarstvu kasnije imao razloga zaključiti da se razgovaralo o kreditu, ali da u to vrijeme o tome nije imao direktnih saznanja.

Suđenje se nastavlja idućeg tjedna, 10. studenog saslušanjem trojice svjedoka, a dan kasnije pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda trebao bi svjedočiti Mate Granić.

04.11.2011. 13:28:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh