« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
PING-PONG

Sanader svalio krivnju na Valentića, a on na Granića

Na suđenju Sanaderu zbog ratnog profiterstva, odnosno uzimanju provizije od 3,6 milijuna kuna, bio je ispitan Nikica Valentić koji je rekao da on nije potpisao štetan ugovor nego možda Mate Granić

Fotografija vijesti
Više o

Ivo Sanader

,

Hypo banka

,

Mate Granić

,

provizija

,

ratno profiterstvo

,

Nikica Valentić

Bivši premijer Nikica Valantić posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je kredit s Hypo bankom, za koji je Ivo Sanader navodno dobio milijunsku proviziju, za Hrvatsku bio vrlo povoljan te da ga je najvjerojatnije potpisao tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, javlja Hina.

Drugog dana suđenja Sanaderu za ratno profiterstvo u aferi Hypo nastavljeno je ispitivanjem prvih svjedoka, a pred sudskim se vijećem prvi pojavio bivši premijer Nikica Valentić.

Opširan iskaz Valentić je počeo opisom situacije u Hrvatskoj 1994. kada je državi, kako je rekao, prijetio gospodarski kolaps, a inflacija je bila i 40 posto mjesečno.

Iako je glavna zadaća Valentićeve vlade bio gospodarski oporavak, na vladinim se tijelima razgovaralo i o potrebi zaduživanja za kupnju diplomatskih predstavništava Hrvatske u svijetu.

"Tržište je bilo divlje. Stranih banaka još nije bilo, kamate su se kretale od 1,5 i 2 posto za kredite domaćih banaka pa se može reći da je godišnja kamata bila od 15 do 20 posto", rekao je Valentić.

Dodao je da je problem veleposlanstava otvorio tadašnji ministar Granić, koji se zalagao za dizanje kredita. Vlada je potom tražila suglasnost Ministarstva financija, a dogovor je bio da se pristupi realizaciji kredita za kupnju veleposlanstava s rokom otplate ne kraćim od 7-8 godina.

Valantić se prisjetio da je u to vrijeme i on čuo za Hypo baku, kao malu pokrajinske banku iz Austrije, kod koje je kamata bila ispod 10 posto, što je bilo vrlo povoljno za tadašnje hrvatske prilike, gdje je kamata bila i do 20 posto.

Na pitanje Sanaderove obrane Valentić je kazao da ugovor o kreditu nije mogao potpisati nitko osim ministra na temelju odluke koju potpisuje premijer, dodajući da je uvjeren da je odluku o spornom kreditu potpisao Granić.

Upitan je li u postupku dobivanja tog kredita ikakvu ulogu imao bivši austrijski ministar unutarnjih poslova Alois Mock Valentić je kazao da se s njim par puta sastao, ali da mu nikada nije ništa spomenuo.

"Ne znam jesam li kasnije čuo u kuloarima da je intervenirao, ali nije mi izravno ništa rekao. Tvrdim da mi ministar, predsjednik, niti zamjenik ministra (Sanader) o tome nisu govorili", ustvrdio je.

Sanader se tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova od Hypo banke uzeo 3,6 milijuna kuna provizije, što je on nakon čitanja optužnice s "gnušanjem" odbacio. Posebno se protivio tvrdnji iz optužnice da je ratni profiter. Njegova obrana ustvrdila je da će na sudu dokazati kako je glavni pregovarač s Hypom bio Granić koji će svjedočiti 11. studenog.

U nastavku suđenja ispitat će se Sanaderov bivši suradnik iz Ministarstva vanjskih poslova Miroslav Kovačić i bivša direktorica "Elana" Božena Ključarić.

04.11.2011. 12:43:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh