« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
10 MILIJUNA EURA

Sanader sutra svjedoči o aferi INA-MOL u Remetincu

Bivšeg se premijera sumnjiči da je primio 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava hrvatske naftne kompanije INA mađarskome MOL-u

Posljednja snimka Ive Sanadera pri uhićenju
Više o

Ivo Sanader

,

zatvor Remetinec

,

INA-MOL

,

afera Ina

Kao i ranija dva ispitivanja i ovo će se održati u zatvoru u Remetincu, gdje je Sanader već mjesec i pol dana, od kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj zbog sumnji da je u više korupcijskih afera zlouporabio položaj i ovlasti, udružio se zbog počinjenja kaznenih djela te primao mito.

Jedan od njegovih odvjetnika Čedo Prodanović kazao je da bi ispitivanje trebalo početi u 13,30 sati te da ne bi trebalo dugo trajati jer je riječ o slučaju koji nije obiman kao primjerice istraga u slučaju "Fimi media" u kojoj se Sanadera tereti da je kao prvi čovjek vlade sudjelovao u izvlačenju više od 100 milijuna kuna iz državnih poduzeća i ministarstava.

Kada je u srpnju iznosio obranu u tom slučaju Sanader nije želio odgovarati na pitanja tužitelja, ističući tek da nije odgovoran za ništa što mu stavljaju na teret. Jednako je postupio i prilikom svjedočenju u kojemu je negirao optužbe da je 1994. i 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova od Hypo banke uzeo proviziju od 3,5 milijuna kuna za kredit koji je dobila vlada.

Istraga za primanje 10 milijuna eura od mađarskog MOL-a posljednja je u nizu antikorupcijskih istraga, pokrenuta sredinom lipnja ove godine. USKOK sumnja da su u nezakonitostima koje su mađarskom MOL-u trebale omogućiti da preuzme upravljačka prava u INI, uz bivšeg premijera, sudjelovali i bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec te direktor MOL-a Zsolt Hernadi, čije je ispitivanje Hrvatska zatražila preko međunarodne pravne pomoći.

Umiješanost u aferu ranije je odbacio i Polančec, koji je na tvrdnje da je ostale članove vlade doveo u zabludu javno poručio da su svi znali o čemu se radi.

29.08.2011. 14:59:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh